Elin Jonasson

Kategori: Ät-& drickbart

eat your greens kids!



god helg på er! det var med lätta steg jag lämnade skolan vid elva idag. Det fina vädret såg lovande ut när jag skulle promenera hem 
men så fort jag påbörjade min vandring föll snöflingorna ner från himmeln och det blåste upp ordentligt. Lite sol var det då och då. 
Nu är jag hemma och tagit helg och min armbåge mår mycket bättre! Jag kunde belasta den ordentligt redan igår igen vilket gick
toppen men det är när man slutar träna och den blir stel som det gör ont igen. Men kylning funkar bra som återhämtning! 

Annars då? Jag dricker gröna juicer och smoothies för att boosta immunförsvaret. Mamma hostar, syrran snuvar och skolan är full av ickenärvarande elever eftersom de är sjuka. Men jag mår bra och dricker och äter mina grönsaker i förebyggande syfte. bra va! Grönt behöver man ju hela tiden. bilderna förresten, de visar gårdagens mellanmål. kram!

sockerfri granola med tahini



jag hittade ett gott recept på granola häromdagen och testade på det. Granola tillhör långfrukost och extra lyx. I min rostade müsli 
hade jag goda kryddor som kanel och kardemumma, cashewnötter, russin, gojibär och frön. supergod blev den med härligt tuggmotstånd. testa på vet jag! bilderna och receptet är från bloggen Hur bra om helst. nu önskar jag er en god frukost och söndag!

recept HÄR

salladstankar & inspiration till dig



grön och skön har denna sallad legat i mina tankar de senaste dagrarna. Jag har väntat nu till helgen för att laga den och detta tänkte jag ha i min sallad:
  • Halloumi
  • Bladspenat
  • Ruccula
  • Sparris
  • Nektarin/persika
  • Pestostänk 
  • Rostade frön

Ja, något sådant typish! Jag tror det kan bli gott med den lite söta frukten till den salta osten. Godast hade det ju varit om jag kunde grilla sparrisen, frukten samt halloumin men det får vänta till en fin sommarkväll då vi har gäster, solen går ner och grillen skrämmer bort alla mygg. låter fint va!? så tips tips till denna sallad! hoppas det smakar och HÄR har ni länken till the original recipe!

vegotips till dig med gröna tankar!

jag är vegetarian sen en tid tillbaka. Många är lite skeptiska över att käka en vegetarisk kost och samtidigt vara en hårt tränande tjej. Om man inte får i sig tillräckligt eller rätt produkter kan man dels få brist på B-vitamin som ni säkert känner till men man måste även hålla koll på järnvärdena. Jag har själv känt av vitaminbrist och fick då huvudvärk och var energilös. Jag la till en extra B-vitamin i min dagliga vitamindos och efter några dagar försvann värken. En enkel sak men ack så bra. Jag har fler tips så läs vidare om du vill höra mer!

Ta vitaminer dagligen! 

Man ska inte ta extra vitaminer om man inte har brist på någon. Det kan dock vara bra i början av en vegetarisk kost när man kanske inte har så bra koll på hur kroppen beter sig och vad man får i sig. Apoteket har en tablett som är för just vegetarianer som jag tar varje dag, finns HÄR! Den tycker jag funkar bra med en extra B-vitamin och en D-vitamin eftersom vi bor i Sverige!

Vegomatlådor!

Detta underlättar för mig. Laga hur mycket vegomat på helgen som du vill och kyl/frys in för att ha i veckan. Jag känner mig trygg då för jag vet att jag har bra mat lagad från grunden hemma så att jag aldrig behöver fundera på vad jag ska äta. Det kan vara biffar, grytor eller paj. Vad du vill som du vet funkar bra att frysa in men som du framförallt gillar så att du äter ordentligt. Komplettera varje måltid med massa grönt också! 



Bli ingen snabbmatsvegetarian!

Det finns ett stort vegoutbud i våra butiker. Det är vegetariska schnitzlar, vårrullar, nuggets, bollar, korvar och andra färdigrätter/halvfabrikat. Dessa rätter är ganska lika våra köttbitar och kan tyckas vara goda med sin konsistens och panering. Tyvärr är dessa bitar/rätter inte alltid så hälsosamma för kroppen då de innehåller mycket salt och energi, lite näring, sämre fetter samt mycket tillsatt socker. Försök att undvika dessa alternativ men jag förstår om man vill grilla sig en vegokorv när de andra äter köttkorv. Det är okej men kom ihåg att äta massa grönt också som innehåller näring och gröna fibrer! 

Hur långt vill du gå?

Gelatin, löpe, ister, animaliska färgämnen med mera. Det finns många produkter som man tänker är vegetariska. Ost till exempel, det förstår man ju att det inte är veganskt men det är väl vegetariskt (lakto)?? Nope! Många svenska ostar innehåller löpe som tas från malda kalvmagar. Men lugnt, det finns ostar med vegetabiliskt löpe. Är ditt godis vegetariskt? Innehåller det gelatin är det inte det! Färgämnen av krossade löss kan också hittas i din godispåse som du kanske inte tänker på. Frågan är hur långt du vill gå och vad du kan tänka dig att leva utan? HÄR är en spännande lista på saker som vi tror är vegetariska men som inte är det. Den kan vägleda lite :) 

Testa prova våga!

Det är så lätt att prova! Börja med en vegoschnitzel, gör en pasta utan kött och prova hur många rätter du kan laga och utesluta kött. Det är enkelt och låt fantasin flöda! Många gånger inser du att det inte behövs någon köttbit för att du ska bli nöjd, bra va?!



Skaffa dig kunskap och inspiration


Kunskap inom ämnet gör att du lättare kan göra val om vad som är bra/dålig i olika vinklar. Om du har koll på vad som är protein, kolhydrater och fett kan du komponera ihop bättre rätter som täcker alla dina behov. Det är viktigt! Inspiration förenklar ditt kostval också så följ vegetarianer på sociala medier, matalbum på Pinterest och köp/låna fina kokböcker!

Börja långsamt om du tycker att det är svårt

Ta det vegetariska i skolan, välj alltid vegetariskt när du äter ute, bestäm att du alltid äter en vegetarisk frukost, ha en vegodag varje vecka och öka successivt. Du kommer bli duktigare, kunnigare och mer medveten ju längre tiden går o tillslut är du vegetarian. Det var såhär vegodörren öppnades för mig. Jag blev allt mer inspirerad och tillslut tog jag beslutet att utesluta kött ur min kost. 

Lycka till att starta upp en vegokost eller fortsätta leva köttfri! puss och kram från mig som ska käka halloumi ikväll! 

7 recept med kantareller

Jag såg att Sandra Beijer hade valt ut sju receptfavoriter med kantareller och jag kände att jag var tvungen att dela med mig av inlägget. HÄR har ni ett dunderfint inlägg fullt med recept och annat gottigt. Passa nu på att laga någon av rätterna när skogen är fylld med guld i svampform :))


(bild av Sandra Beijer)

brödet du måste baka på momangen!

Iveckan tipsade Frida mig om ett bröd bakat i långpanna och skrev -"Kanske något för dig som gillar att baka bröd" och jag klickade mig genast vidare på länken och kom till detta magiskt goda recept: rotfruktsbröd i långpanna.


(bild från tidningenhembakat.se)

Länken med receptet öppnade en dörr till rotfruktsbrödhimlen när jag testade det imorse. Det var så otroligt gott och saftigt. Därför ber jag dig baka samma bröd, nu på momangen! Det var hur smidigt som helst. Bara blanda ihop allting till en bra deg, låt det jäsa, baka ut det i en långpanna, grädda och sedan njut! för som sagt - brödet tar dig till himlen och innan du hunnit landa på jorden igen kommer du ha tagit en ruta till. så dunder-mega-gott är det.

Ps! när du penslat det med ett uppvispat ägg ska du strö på sesam och pumpafrön precis som det står i receptet, men strö även över lite flingsalt. Det ger brödet ännu mer uppsving!

Ps 2.0! Ät brödet nygräddat med enbärsrökt korv och drick kall mjölk. mitt bästa tips för dagen! kram!

2 höstrecept jag vill testa i september

PUMPKIN SPICE LATTE



RECEPT:

  • 2 dl vatten 
  • 1 tsk hela kryddnejlikor 
  • 2 tsk kardemummakärnor 
  • 1 1/2 dl kokt puread butternutpumpa 
  • 2 tsk malen ingefära 
  • 2 tsk malen ingefära 
  • 2 tsk malen kanel 
  • 3 msk honung 
  • 1 tsk vaniljpulver 
  • 8 dl mjölk (gärna baristamjölk)
  • 1 dl varmt espressokaffe

GÖR SÅHÄR:

  1. Koka upp vatten, nejlikor och kardemumma. Ta från värmen och låt dra 10 minuter under lock.
  2. Sila bort kryddorna genom en finmaskig sil. Koka upp vätskan och låt koka tills ca ½ dl (för 4 port) återstår.
  3. Tillsätt pumpapuré, ingefära och kanel. Rosta under omrörning. Det ska precis börja fastna i botten.
  4. Tillsätt honung, vaniljpulver och lite av mjölken. Rör tills alla klumpar lösts upp. Tillsätt mer mjölk och fortsätt röra tills det tjocknar, men passa noga så att det inte bränns.
  5. Mixa med stavmixer tills pumpamjölken är skummig.
  6. Fördela kaffet i koppar. Häll på pumpamjölken. Toppa med vispad grädde, pudra över kanel.

______________________________________________________________________________________________________


GRÖT MED JORDNÖTSSMÖR, BANAN OCH KOKOS



RECEPT:

  • 1 dl havregryn, rårisflingor eller andra gryn 
  • salt 
  • 1 msk hela linfrön 
  • 1 msk osötat jordnötssmör (gärna crunchy)

GÖR SÅHÄR:

  1. Koka grynen med vatten och salt enligt anvisning på förpackningen. 
  2. Tillsätt linfrön och jordnötssmör. Rör om tills smöret har smält. Häll upp i en skål. 
  3. Toppa med banan, kokos, kanel, jordgubbar och ev mandeldryck.

(bilder och recept från ica.se)

10 mathacks du inte vill missa!

jag hittade ett roligt och intressant bildspel med mathacks häromdagen. idag tänkte jag dela med mig av detta och önska er en glad måndag! HÄR finner ni bildspelet och se nu till att använda något av alla fina tips :) varm kram!

Recept: Nyttiga kokostoppar

Hej! Idag ska ni få receptet på hälsosammare kokostoppar. Vanligt kokostoppar är himla gott och dessa smakar likadant och kräver få ingredienser. Här kommer receptet:


(bild: tidningenhembakat.se)

INGREDIENSER: 

• 200 g kokosflingor
• 3 msk rapsolja/kokosolja
• 2 medelstora ägg
• 1 dl kokossocker eller ca 1 msk honung och lite sötströ (smaka dig fram)
• saft och rivet skal från 1/2 citron

GÖR SÅHÄR:

1. Sätt ugnen på 175 °.
2. Blanda ihop äggen och sockret/honungen. 
3. Tillsätt kokosflingorna, oljan och citronen. Känn av hur smeten är, den ska gå att forma. 
4. Klicka ut små toppar med skedar på en plåt. Ca 12-15 stycken är lagom. 
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. 

2 veganska efterrätter från vegoteket





Recept och bilder från vegoteket.se :) 

Recept: Danskt rågbröd

när det var 8 garder när jag åkte till jobbet och det blåste som om det skulle vara höst på riktigt ville jag bara hålla mig inomhus, grädda av ett riktigt fiberrikt bröd och njuta av det med en kopp te. Tyvärr fick jag inte vända när jag kom utanför dörren men jag drömde fortfarande om ett fint bröd. I eftermiddag bjuder jag på ett recept på ett danskt rågbröd med aprikos, pumpafrön och hasselnötter. Både receptet och bilderna är från vegoteket.se så all cred till dem! testa gärna :)




Restaurangtips i Borås - Tugg


Jag har turen att ha en vän som bor i Borås :) När vi var där och såg Daniel Adams-Ray passade vi på att gå ut och äta och hon visade oss en av hennes favoritställen som serverade hamburgare. Tugg hette restaurangen och jag kan hålla med henne om att de hade riktigt goda burgare! På den högra bilden ser ni min burgare som hette Smokey utan dressing och sås. Den vänstra bilden är på Emmas hamburgare med pommes och dipp. Förutom att det var riktigt gott med den rökiga biffen och det rostade brödet var det även väldigt bra priser. Min burgare med ett stor glass vatten kostade 85 kr vilket var mer än överkomligt :)) Om man ville ha pommes till kostade de 30 kr och då kunde man få en pommesblandning med sötpotatis och vanlig potatis. Så om ni är i borås tycker jag att ni absolut ska käka på tugg. Även stället var väldigt mysigt med häftigt inredning och bra musik. Finns på Västerlånggatan 12 i Borås som sagt.