Elin Jonasson

Kategori: Listor

vegotips till dig med gröna tankar!

jag är vegetarian sen en tid tillbaka. Många är lite skeptiska över att käka en vegetarisk kost och samtidigt vara en hårt tränande tjej. Om man inte får i sig tillräckligt eller rätt produkter kan man dels få brist på B-vitamin som ni säkert känner till men man måste även hålla koll på järnvärdena. Jag har själv känt av vitaminbrist och fick då huvudvärk och var energilös. Jag la till en extra B-vitamin i min dagliga vitamindos och efter några dagar försvann värken. En enkel sak men ack så bra. Jag har fler tips så läs vidare om du vill höra mer!

Ta vitaminer dagligen! 

Man ska inte ta extra vitaminer om man inte har brist på någon. Det kan dock vara bra i början av en vegetarisk kost när man kanske inte har så bra koll på hur kroppen beter sig och vad man får i sig. Apoteket har en tablett som är för just vegetarianer som jag tar varje dag, finns HÄR! Den tycker jag funkar bra med en extra B-vitamin och en D-vitamin eftersom vi bor i Sverige!

Vegomatlådor!

Detta underlättar för mig. Laga hur mycket vegomat på helgen som du vill och kyl/frys in för att ha i veckan. Jag känner mig trygg då för jag vet att jag har bra mat lagad från grunden hemma så att jag aldrig behöver fundera på vad jag ska äta. Det kan vara biffar, grytor eller paj. Vad du vill som du vet funkar bra att frysa in men som du framförallt gillar så att du äter ordentligt. Komplettera varje måltid med massa grönt också! Bli ingen snabbmatsvegetarian!

Det finns ett stort vegoutbud i våra butiker. Det är vegetariska schnitzlar, vårrullar, nuggets, bollar, korvar och andra färdigrätter/halvfabrikat. Dessa rätter är ganska lika våra köttbitar och kan tyckas vara goda med sin konsistens och panering. Tyvärr är dessa bitar/rätter inte alltid så hälsosamma för kroppen då de innehåller mycket salt och energi, lite näring, sämre fetter samt mycket tillsatt socker. Försök att undvika dessa alternativ men jag förstår om man vill grilla sig en vegokorv när de andra äter köttkorv. Det är okej men kom ihåg att äta massa grönt också som innehåller näring och gröna fibrer! 

Hur långt vill du gå?

Gelatin, löpe, ister, animaliska färgämnen med mera. Det finns många produkter som man tänker är vegetariska. Ost till exempel, det förstår man ju att det inte är veganskt men det är väl vegetariskt (lakto)?? Nope! Många svenska ostar innehåller löpe som tas från malda kalvmagar. Men lugnt, det finns ostar med vegetabiliskt löpe. Är ditt godis vegetariskt? Innehåller det gelatin är det inte det! Färgämnen av krossade löss kan också hittas i din godispåse som du kanske inte tänker på. Frågan är hur långt du vill gå och vad du kan tänka dig att leva utan? HÄR är en spännande lista på saker som vi tror är vegetariska men som inte är det. Den kan vägleda lite :) 

Testa prova våga!

Det är så lätt att prova! Börja med en vegoschnitzel, gör en pasta utan kött och prova hur många rätter du kan laga och utesluta kött. Det är enkelt och låt fantasin flöda! Många gånger inser du att det inte behövs någon köttbit för att du ska bli nöjd, bra va?!Skaffa dig kunskap och inspiration


Kunskap inom ämnet gör att du lättare kan göra val om vad som är bra/dålig i olika vinklar. Om du har koll på vad som är protein, kolhydrater och fett kan du komponera ihop bättre rätter som täcker alla dina behov. Det är viktigt! Inspiration förenklar ditt kostval också så följ vegetarianer på sociala medier, matalbum på Pinterest och köp/låna fina kokböcker!

Börja långsamt om du tycker att det är svårt

Ta det vegetariska i skolan, välj alltid vegetariskt när du äter ute, bestäm att du alltid äter en vegetarisk frukost, ha en vegodag varje vecka och öka successivt. Du kommer bli duktigare, kunnigare och mer medveten ju längre tiden går o tillslut är du vegetarian. Det var såhär vegodörren öppnades för mig. Jag blev allt mer inspirerad och tillslut tog jag beslutet att utesluta kött ur min kost. 

Lycka till att starta upp en vegokost eller fortsätta leva köttfri! puss och kram från mig som ska käka halloumi ikväll! 

sommarläsning 2017

det är nästan en tradition här på bloggen att göra en lista om sommarläsning och boktips. Denna gång ska jag visa er vilka böcker jag tänker läsa i sommar. Det blir alltså inte en ren lista med recensioner och tips men självklart är du fri att inspireras och läsa något av dessa fina verk. nu kör vi! 1. Förr eller senare exploderar jag.
Att jag fortfarande inte läst denna bok...! Jag har till och med sett filmen vilket är ovanligt för mig. Denna sommaren ska jag faktiskt läsa/lyssna på den.

2. Always and forever, Lara Jean
En engelsk triologi där den här boken är den sista. Kärlek och tonårsproblem är ganska roande och fint att läsa ibland.

3. Våra kemiska hjärtan
Mer kärlek och fina historier till världen! Denna är min sängbok ljust nu.

4. Everything, everything
Jag vet egentligen inget om denna engelska bok men den verkar bra. Vi får se hr det blir med denna helt enkelt.

5. Meet me at the cupcake café
Ännu en bok på engelska. Denna vet jag desto mer om och ska garanteras läsa eftersom den låter så mysig.

6. Sommar på strandpromenaden
Tanken är att jag ska starta mitt sommarlov med denna bok. Det verkar passande :)) Jenny Colgan skriver så fint och för den observanta ser att hon även skrivit bok nr 5.

7. Vägen till Sugar Maple Inn
Jag är snart klar med den här. Har bara några ynka sidor kvar så snart kommer det kanske en recension för den som vill ha det.

8. Hidden Figures (Dolda tillgångar)
Stark. Grym. Power. Feministisk. Det är ord som jag har hört om detta verk. Jag tror den kan vara bra. Kvinnor i Nasa är riktigt häftigt.

9. Sista brevet från din älskade
I skrivande stund lyssnar jag på denna bok. Den verkar väldigt fin. Att det är London, 60-tal och kärlek gör inget dåligt. Jag har inte kommit så långt och kan därför inte säga om den låter lika underbar som omslaget. 

10. Det här är hjärtat
Sista boken på listan och jag presenterar en diktsamling av Bodil Malmsten. Jag har redan lyssnat en liten snutt på den och hjärtat började gråta av kärlek och sorg. Otroligt vacker och fint. 

Tio böcker! Tror ni att jag klarar det? Jag ska försöka läsa så mycket som möjligt så får vi se hur många böcker som ligger i klarhögen när sommarlovet börjar gå mot sitt slut. 
__________________________________________________________________________________________________________

Läs även

Sommarläsning 2015

Sommarläsning 2016

feministsommar

Med "Hela Kakan" i öronen är jag så otroligt feministsugen. Karin inspirerar och väcker de allra peppigaste men även de mest radikala tankar i mig. Hon sätter ord på allting otroligt bra och jag är beredd att hålla med i allt hon säger. Det är lätt när någon är lika brinnande feminist som en själv. Girls support girls you know. Om du vill bli fylld med lika fin läsning så tycker jag att du ska lyssna på boken HÄR!

Nu till sommarlovstankar. När feministflowet är här passar jag på att göra en lista med saker jag vill ska ske under lovet. Under åtta veckor vill jag bli bättre på det här, göra mer av det och bara låta det ske. Här är listan med saker jag vill: 
  • Sänka tonläget när jag pratar för att sluta försöka behaga, med andra ord - sluta anpassa mig till män.
  • Sluta le och fnittra för att visa en feminin sida, alltså ännu en gång - sluta försöka behaga.
  • Lära mig alla läggningar men framförallt förstå deras innebörd, superviktigt i dagens oförstående samhälle!
  • Bli proffs på skrivstil.
  • Läsa och lyssna på fler böcker än någonsin vilket inte är särskilt svårt när bokhyllan är full och Nextory finns i mobilen.


saker jag ser fram emot i höst

☁ Skolan! det ska bli spännande det där med gymnasiet, olika kurser, val och massa plugg. Det ska bli kul att lära sig nya saker!

☁ Träningen. Om några veckor börjar hårdträningen och det ser jag fram emot. Kommer även få chansen att träna två gånger på skoltid, dessutom direkt på morgonen så det ska bli härligt. mer träning och nya mål!

☁ Rutiner. Med skolan och träning kommer rutiner och planering vilket är två saker som jag älskar :)) Att vara effektiv och
checka av saker på listor gillar jag. ☁ Höstkläderna! Jag gillar höstplaggen som kommer nu framöver. mysiga tröjor, härliga färger och mjuka material. Ja, plaggen
och ytterkläderna under hösten är mina favoriter.

☁ Brödbakning! I höst vill jag testa nya bröd. surdeg, kalljäst och allt där emellan. Mörka fiberrika bröd som tar flera timmar att göra vill jag ska ta upp min tid på helgerna. 

☁ Musiken. Ännu har jag inte gjort min höstspellista men den kommer nog pysslas ihop nu när skolan har dragit igång på riktigt. musik på hösten är alltid speciellt eftersom att jag mår och känner annorlunda. ☁ 
Veronica Maggio! Ja, den 16 september får jag äntligen se maggio live! Det kommer bli något alldeles extra :)) då kommer
jag stå längst fram med glitter på kinden och blicken ner i marken

10 saker att göra på en måndag

Jag läste Elsas inlägg om "25 saker att göra på en lördag". Jag kapar nästan idéen rakt av och gör en egen lista fast med 10 måndagspunkter. trevlig läsning fina människor!


☁ Hitta en nya tidskrift som du hört gott om men aldrig läst och köp den för att sedan floppa eller flippa tidningen. 

☁ Baka det du blir sugen på för stunden och njut ordentligt av ditt bakverk med en kopp te.

☁ Bjud in grannarna på en grillkväll som äger rum senare i veckan.

☁ Räkna hur många olika sorters blommor du kan hitta längst vägkanten när du går på en promenad. 

☁ Gör en grön superssmoothie med spenat, äpple, banan, citron, apelsin och ingefära. 

☁ Fota varje klockslag för dagen och sammanfatta sedan den med alla dina bilder. 

☁ Skriv ut mandalas eller andra teckningar som du kan färglägga och fylla med mönster.

☁ Gör en egen trollstav och härma Hermione och säg "It's LeviOsa. Not LeviosA. 

☁ Testa ett nytt recept som du aldrig tidigare vågat prova på. något som verkar gott och är utanför din comfortzone när det gäller smak. 

☁ Pynta en engångskamera och åk ut på picknick med en vän för att fulla rullen. framkalla sedan bilderna och njut av fina bilder och minnen. 
en lista om musik.

vad använder du för tjänst när du lyssnar på musik?

Spotify. alltid lika kul när de sammanfattar My year in music så jag vill absolut inte byta den tjänsten. 

hur hittar du ny musik?

Jag får mycket tips från vänner och syrran såklart. Ibland kan det hända att jag hittar något via radion men det är mycket, mycket ovanligt hehe. men mest tips och listor från fina kompisar.

vad gillar du mest med musik?

det är att musik kan väcka sådana känslor. Det framkallar även minnen och nya tankar. Musik gör mig kreativ. vad gillar du minst?

det är att det finns så mycket dålig musik men den lyssnar inte jag på :)

vad är viktigast för dig - melodi eller text?

texten!!! fin melodi är viktigt såklart men det är alltid texten som får mig att tänka och känna som jag gör.

vilken låt är mest nostalgisk för dig?

hm, svår fråga..Håkans samlade singlar på ett album ger mig fina minnen. Det var även alla dem låtarna som öppnade håkan-världen. kids-skivorna som jag lyssnade på när jag var mindre kan också ta mig på en nostalgitripp hehe. har du någon favoritartist?

håkan. min fina Håkan Hellström!

din senaste musikaliska upptäckt?

Det måste vara casten från Mamma Mia. Jag har såklart känt till låtarna sen innan men efter att jag såg filmen igen har jag lyssnat mycket på alla dem låtarna. mycket svängiga och härliga! 

vad lyssnade du på för musik i mellanstadiet?

det kommer jag ärligt talat inte ihåg. Jag tror inte att jag lyssnade på så mycket musik. Jag hade en liten musikspelare som jag och mamma tankade över låtar på och det var Sahara Hotnights (mycket bra), 80-talshits, dansmusik och andra svenska låtar. vad lyssnar du på för musik idag?

jag lyssnar nästan bara på svenska musiker och låtar. det är det jag gillar allra mest. Men även äldre musik av Beatles, The Smiths, Abba, David Bowie m.m är stora favoriter. Det finns även många låtar från filmens värld i mina listor.

och vad kan du absolut inte lyssna på?

rapp och alldeles för skrikig och mörk hårdrock. 

Om du bara fick lyssna på en låt i hela ditt liv, vilken skulle det vara då?

jag tror jag måste säga Test Drive av John Powell. en instrumental låt som både har fina och starka moment i sig. Test drive får fram både glädje och mindre positiva känslor. håkan har även fina favoriter som passar varenda dag, varenda minut, varenda sekund.

del två av den stora sommarlistan

här kommer den andra delen av den stora sommarlistan som jag lånat från Elsas blogg! trevlig läsning :)

Kommer du bli brun?

hm, ja lite brun kommer jag nog bli. fräknarna har börjat sprida sig från nästan ut till kinderna vilket är himla fint. 

Vad vill du säga till ditt sommar-jag?

ta det alldeles lugnt och slit inte ut dig på något plan. ta hand om dig och lyssna på håkan för han förstår. 

Vad kommer du äta?

allt möjligt! glass, sallader, hallon, smultron och jordgubbar, nygräddade sommarfrallor, vegetariska rätter, bönor, hummus och
allt annat som tandställningen tillåter. Vad kommer du dricka?

iskallt vatten, mjölk och kolsyrat bubbelvatten. en kopp te en solig sommarmorgon går också ner. lemonad och fläderblomssaft är jag också sugen på att testa att göra själv. 

Vad kommer göra den här sommaren extra bra?

hm...det känns som om vädret kommer bli ganska fint sommaren 2016 så jag hoppas på att det blir något alldeles extra. annars vill jag att alla spontana saker som kvällsdopp, utflykter, roadtrips, kramar och kompishäng ska göra tillvaron extra fin.

Vad kommer du ha på dig?

mjuka jumpsuits och lösa klänningar. helst vill jag dansa runt i min sjömansklänning varje dag.

Hur kommer du att göra dig illa?

Om jag känner mig rätt kommer jag klia sönder alla framtida myggbett. annars hoppas jag på så få skrubbsår och känslodippar som möjligt.
Vad oroar du dig för?

tiden efter sommarlovet. förra året när jag skrev en liknande lista undrade jag varför man skulle oroa sig men detta året finns det många osäkra saker som kan ske. 

Vad kommer bli speciellt bra i år?

att jag har sätt håkan en underbar kväll tidigt i juni. det kommer jag kunna leva länge på. Jag har även Agnes som jag vill träffa massor. Hanna är också tillbaka i staden så dem vill jag bara krama och hänga med. 

Hur kommer du minnas din sommar sen i september?

jag kommer minnas min sommar som väldigt fin. i mina drömmar i alla fall. detta blir nog sommaren då jag finner mig själv. sommaren jag blev vacker. 

del ett av den stora sommarlistan

jag hittade en fin sommarlista på Elsas blogg så jag lånar den lite och svarar på samma frågor. här kommer ungefär hälften av listan. kram!

vad ska du göra i sommar?

jag ska ha sommarlov, frossa i svenska jordgubbar, träna massor och tävla såklart, ta mitt första sommarjobb, äta massa god mat och testa på att vara vegetarian, bada i så många sjöar och hav som möjligt, lyssna på fin musik, skriva en liten dagbok eller liknande, måla illustrationer, träffa vänner, ligga på filtar och prata, åka på roadtrip med syrran, gå på utflykt i skogen, cykla längs en landsväg och ta kort på cykelstyret, ta in solens strålar och läsa flera flera romaner.Ska du åka någonstans?

hm, ja. Under sommaren ska jag besöka öland för första gången, se massa svenska städer, förhoppningsvis strosa runt i Köpenhamn och såklart träffa mormor och morfar, farmor och kusinerna i deras städer. 

Hur länge ska du vara ledig?

Jag ska jobba första och sista veckan på sommarlovet men annars är jag ledig resterande veckor. 

Vad vill du verkligen hinna med?

Läsa, läsa, läsa! Det är så svårt att finna tid för det när man går i skolan så nu ska jag passa på. Jag vill också verkligen hinna få tid för mig själv för att tänka och bara fundera. med andra ord, göra saker som jag aldrig hinner annars. Fota, få ett riktigt fint instagarmflöde, måla och gå och lägga mig sent också.Vad tror du att du egentligen kommer att göra?

jaa du, det är så typiskt att prata om så många saker man bör göra osv och sen gör man aldrig det när man väl är ledig. Jag vill inte att det ska bli så men jag hoppas jag hinner hitta på några saker ändå. 

Vad ser du mest fram emot?

Oh, jag vet verkligen inte det. Sommarlovet har en stor charm så jag ser mest fram emot att få ta sommarlovet i hand och göra allt vad det tillåter. 

Vad kan gå fel?

det är mycket som kan gå fel men jag hoppas såklart på en "felfri" sommar med så mycket glädje och lycka som möjligt. Vem kommer du vara mest med?

Emma skulle jag tro. Emma och familjen vilket inte gör mig alls besviken :)

Vad kommer du lägga mest pengar på?

Kläder skulle jag tro.

Vad kommer du köpa inför sommaren?

Jag känner att jag är fullutrustad för att ta sommarlov. Just nu kan jag inte komma på något mer än ett till par shorts och någon fin topp. 

Kommer du använda det?

Ja, om det sitter bra och jag gillar det så är det klart att jag använder det. 

om saker jag gör, känner och lägrar efter

jag vill berätta

att jag ska till håkan! jag har fått biljetter (!!!) Det känns helt overkligt med tanke på att jag har drömt om en biljett i ett halvår. Jag är full av minnen från 2014 och nu vill jag att det ska bli lika magiskt. 

jag måste

sluta sätta sån press på mig. Jag tar på mig så mycket och vill att varenda liten grej ska bli perfekt. det är ofta prestationsångest blir ett problem som gör att jag känner att jag inte kan delta eller göra det jag vill för att jag mår så dåligt för att jag är rädd att jag ska misslyckas.

jag imponeras av

mina vänner. hur kan de vara så himla fina, sanna och häftiga? dem imponerar mig stort. 

jag längtar efter

tiden efter sommarlovet. skolstarten på gymnasiet. det är med ett vemodigt leende som jag kommer lämna högstadiet och möta gymnasiet men det känns som om det kommer blir fint. trots att jag nu, i skrivande stund skulle kunna börja gråta för att jag känner mig så otrolig och osäker. 

jag inspireras av

alla människor. det finns alltid något hos alla individer som får mig att börja tänka och inspireras. det är ganska härligt :) annars är alla illustratörer, bloggare och fotografer fulla med inspiration. 

jag övar på

att bli av med alla komplex men det är så himla svårt. 

jag googlar på

allt möjligt! många vegetariska och veganska recept, outfits, bloggar och fina bilder. 

jag saknar

sommar. sommarbad. sommarläsning. sommarmat. sommarsol. sommargräs. sommarluft. sommarhimlar. sommarträffar.

jag är peppad på

hur framtiden ser ut. hur just min framtid kommer bli. samtidigt är det den som gör mig mest nervös och ångestfylld. 

jag känner

mig trött i kroppen och väldigt varm. annars känner jag väldigt mycket. det är hat, stress, kärlek, ångest, nervösitet, lycka, vemod och femtiosju andra känslor. 

jag drömmer om

en riktigt himla fin sommar. annars drömmer jag om att finna rätt saker, rätt känslor och att bara hitta rätt. 

jag lyssnar på

håkan såklart, den bästa uppladdningen inför den första preimären på Ullevi 2016!tack för att ni tog er tid att läsa om hur jag känner för stunden. 

en liten del av en instagramlista

Vilken bild är din förstuppladdade bild?Vad har den för caption?

"Bästa sexan av flickorna på friidrottsdagen :)"

När är det taget?

4 juni 2013, 156 veckor sedan (!!!)

Minns du någon historia bakom bilden?

Nja, jag minns att vi hade haft friidrottsdag i skolan. Efter det cyklade jag tillbaka till skolan och väntade på mamma för att åka med henne hem. Under tiden som jag väntade fotade jag min lilla medalj, hehe. Mer minns jag inte. 

Vem var den senaste du började följa?

Ska kolla! Yes, garantskafferiet.

Vilka appar använder du för att lägga upp bilder på Instagram?

Jag redigerar alltid i VSCO Cam där jag brukar skifta mellan 3-4 filter. Det är nästan den ända appen jag använder. 

Vad står det i dina profil/bio?Scrolla i ditt flöde, vilken bild blev det?Gör om det igen! Vilken bild blev det?Vad står det til bilden?

"Gårdagens konsert med Ulrik Munther :)"

Slutligen, vad heter du på Instegar?

@elinjonasssson, ses där vänner! :))

för första gången i år

jag gjorde spektakulärt många premiärer nu under de lediga dagarna och mycket tack vare vädret. Med vädret att tacka så kommer här en liten lista på vad jag gjorde för första gången i år: 

Ätit frukost, mellanmål, lunch och middag utomhus
Tränat i enbart shorts och t-shirt (!!)
Suttit i solstolen
Sovit med öppet fönster och vaknade av frisk och lite kylig morgonluftBränt axlarna och min lilla näsa
Men även fått fräknar på grund av solen 
Gått barfota i gräset
Ätit glass ute på en picknickfilt i ett av hav av blommorFotat Ally i vitsipporna
Bloggat från utemöblerna i solskenet
Försökt få lite slingor i håret med hjälp av citron
Spelat badminthon utomhus så att underarmen gör ontÄtit en kall pastasallad under det blommande plommonträdet
Läst tiotals med sidor i solsängen
Målat tånaglarna utomhus för att inte känna av den mindre trevliga lukten från lacket
Vattnat blommorna utomhusFörsökt att finna skugga under parasollet
Pluggat i gräset med solen som ett band runt min hals
Kasttränat utan regnkläder
Och slutligen... suttit ute i växthuset klockan sju och läst världens finaste bok!

kram till dig!

Repris - fina saker med våren:

detta lilla inlägg får en chans till och kommer upp här på bloggen igen, en repost helt enkelt. eller en favorit i repris :) kör på! 
______________________________________________________________________________________________________

nä, nu pirrar vårkänslorna i magen på mig! nu måste jag bara publicera denna lilla listan om fina saker med våren. läs gärna
vidare och hoppas du inspireras. vårkramar till er vänner!

- -

- Alla motiv som blir annorlunda och nya.
- Kreativiteten sprider sig enda ut i fingertopparna och slutar ofta med kameran i handen.
- De fina vårblommorna som vågat letar sig upp.- Att jag fyller år.
- Plocka vitsippor.
- Man kan börja odla lite smått.- Vårkläderna som fyller butikerna och fönstren.
- Katterna blir alldeles lyriska och solvarma.
- Man kan försiktigt gå ut i gräset och smyga fram barfota.- Soluppgångarna och solnedgångarna som gör himmelen magiskt vacker.
- Bokläsningen på den varma trappan.
- Det gröna sköna landskapet som får en att bubbla.- Öppna fönster och fågelkvitter.
- Alla mönster som hamnar på kuddar och sängkläder. 
- Ljuset som lyser upp rummet på söndagsförmiddagarna.