Elin Jonasson

Kategori: Mina tankar

känslosöndag

heej! jag hade en riktig skitsöndag. Det blev inte alls som jag tänkt mig. jag körde i diket ordentligt men idag känns det bättre, framförallt när jag fick komma till skolan och bara inte vara hemma. Annars älskar jag ju att vara hemma men igår var det inte kul. Jag skrev med min syrra i England och pratade med mamma vilket var en stor hjälp men jag måste vara stark inne i mig och inte lyssna för mycket på tankar. Men idag fick jag springa ut alla känslor på mina två träningspass och imon ska jag få lite extra hjälp. fint! 

en dag vill jag servera middag under äppelträdet

i sommar vill jag duka till fest i trädgården. det finns mycket fint att fira och min inspirationsmapp på pinterest är redo för att fixa något stort. Jag vet också att solen med dess strålar genom trädens lövverk, sommarens varma vind och gröna gräs gärna jobbar med mig och kan vara det det härligaste som finns en dag. här är min inspiration till den dagen jag vill servera middag under äppelträdet med kära vänner runt mig!kram på er vänner! 

bryta rutiner

I vår ska jag försöka utmana mig själv och lämna mina gamla bekväma rutiner. Jag är nästan sjukligt besatt av mina rutiner och har ett stort kontrollbehov. Men nu försöker jag verkligen att bryta mina rädsla för att det inte är som vanligt. Jag kommer behöva planera om, skippa träningar och leva mitt egna liv. Det kommer vara nyttigt för mig. Jag ska jobba en del och framförallt lära mig allt i kassan  matbutiken. Det ska jag göra kvällar mitt i veckan för att prova på olika tider. Samtidigt ska jag ta körlektioner och plugga teori är det tänkt. Spännande! Jag lovat att återkomma och se ifall jorden går under när jag bryter mina rutiner. läskigt!! ;) 

att inspirera sig själv och tillåta nyfikenhet

ikväll är jag en idéspruta! ett jättefult ord att använda men det är så jag känner mig. jag får idé efter idé och låter mig själv inspireras och framförallt dokumentera allting. Jag vet att jag bör plugga men nu får jag faktiskt ha helg när det återstår två timmar kvar innan jag ska sova. men vad håller jag på med kan man ju fråga sig? För det första har jag svinbra musik på (lite jazz, lite 80-tal och finfina låtar) men sen så snurrar jag också runt på pinterest. Jag sparar ner allting om organisk mat, snygga förpackningar och smarta tänk. Jag har nämligen idéer om att starta ett företag. en helt sjuk tanke! Mina förutsättningar och kunskaper är nästan lika med noll och jag vet inte vart jag ska börja. Men jag tänker såhär: jag börjar nu. det är varken för tidigt eller för sent. vi får se vad det blir av det hela. spännande! några nyckelord för mitt projekt är miljösmart, återvinning, veganskt, sockerfritt och hållbart. Hm, vad kan det vara jag pysslar med? kommentera vad du tror


riktigt trevligt att tänka på det jag pysslar med! 

we make herstory!

jag hoppas att kvinnodagen inte gick förbi någon obehindrat igår! en så viktig dag som fortsätter idag. kampen har börjat, för flera hundra år sedan och fortsätter än. nu som då men förhoppningsvis inte för alltid. Någon gång ska väl männen och deras patriarkat förstå, släppa in och vara medmänniskor. lite jävla intellektuella för fan!

Jag har skrikit. Gått upp till kamp. Tagit för mig och det fortsätter jag med. Now, I will take my sheroes and make herstory! 

vegotips till dig med gröna tankar!

jag är vegetarian sen en tid tillbaka. Många är lite skeptiska över att käka en vegetarisk kost och samtidigt vara en hårt tränande tjej. Om man inte får i sig tillräckligt eller rätt produkter kan man dels få brist på B-vitamin som ni säkert känner till men man måste även hålla koll på järnvärdena. Jag har själv känt av vitaminbrist och fick då huvudvärk och var energilös. Jag la till en extra B-vitamin i min dagliga vitamindos och efter några dagar försvann värken. En enkel sak men ack så bra. Jag har fler tips så läs vidare om du vill höra mer!

Ta vitaminer dagligen! 

Man ska inte ta extra vitaminer om man inte har brist på någon. Det kan dock vara bra i början av en vegetarisk kost när man kanske inte har så bra koll på hur kroppen beter sig och vad man får i sig. Apoteket har en tablett som är för just vegetarianer som jag tar varje dag, finns HÄR! Den tycker jag funkar bra med en extra B-vitamin och en D-vitamin eftersom vi bor i Sverige!

Vegomatlådor!

Detta underlättar för mig. Laga hur mycket vegomat på helgen som du vill och kyl/frys in för att ha i veckan. Jag känner mig trygg då för jag vet att jag har bra mat lagad från grunden hemma så att jag aldrig behöver fundera på vad jag ska äta. Det kan vara biffar, grytor eller paj. Vad du vill som du vet funkar bra att frysa in men som du framförallt gillar så att du äter ordentligt. Komplettera varje måltid med massa grönt också! Bli ingen snabbmatsvegetarian!

Det finns ett stort vegoutbud i våra butiker. Det är vegetariska schnitzlar, vårrullar, nuggets, bollar, korvar och andra färdigrätter/halvfabrikat. Dessa rätter är ganska lika våra köttbitar och kan tyckas vara goda med sin konsistens och panering. Tyvärr är dessa bitar/rätter inte alltid så hälsosamma för kroppen då de innehåller mycket salt och energi, lite näring, sämre fetter samt mycket tillsatt socker. Försök att undvika dessa alternativ men jag förstår om man vill grilla sig en vegokorv när de andra äter köttkorv. Det är okej men kom ihåg att äta massa grönt också som innehåller näring och gröna fibrer! 

Hur långt vill du gå?

Gelatin, löpe, ister, animaliska färgämnen med mera. Det finns många produkter som man tänker är vegetariska. Ost till exempel, det förstår man ju att det inte är veganskt men det är väl vegetariskt (lakto)?? Nope! Många svenska ostar innehåller löpe som tas från malda kalvmagar. Men lugnt, det finns ostar med vegetabiliskt löpe. Är ditt godis vegetariskt? Innehåller det gelatin är det inte det! Färgämnen av krossade löss kan också hittas i din godispåse som du kanske inte tänker på. Frågan är hur långt du vill gå och vad du kan tänka dig att leva utan? HÄR är en spännande lista på saker som vi tror är vegetariska men som inte är det. Den kan vägleda lite :) 

Testa prova våga!

Det är så lätt att prova! Börja med en vegoschnitzel, gör en pasta utan kött och prova hur många rätter du kan laga och utesluta kött. Det är enkelt och låt fantasin flöda! Många gånger inser du att det inte behövs någon köttbit för att du ska bli nöjd, bra va?!Skaffa dig kunskap och inspiration


Kunskap inom ämnet gör att du lättare kan göra val om vad som är bra/dålig i olika vinklar. Om du har koll på vad som är protein, kolhydrater och fett kan du komponera ihop bättre rätter som täcker alla dina behov. Det är viktigt! Inspiration förenklar ditt kostval också så följ vegetarianer på sociala medier, matalbum på Pinterest och köp/låna fina kokböcker!

Börja långsamt om du tycker att det är svårt

Ta det vegetariska i skolan, välj alltid vegetariskt när du äter ute, bestäm att du alltid äter en vegetarisk frukost, ha en vegodag varje vecka och öka successivt. Du kommer bli duktigare, kunnigare och mer medveten ju längre tiden går o tillslut är du vegetarian. Det var såhär vegodörren öppnades för mig. Jag blev allt mer inspirerad och tillslut tog jag beslutet att utesluta kött ur min kost. 

Lycka till att starta upp en vegokost eller fortsätta leva köttfri! puss och kram från mig som ska käka halloumi ikväll! 

hello friend, go vegan!

jag är väldigt sugen på att bli vegan efter att ha varit flexitarian i två år, varit vegetarian sen i augusti 2017 och käkat en hel del veganskt under jullovet. Det är på något sätt lättare att äta vegansk, på många plan. Och efter att ha sett Fat, Sick and nearly dead 1 och 2 på Netflix, lyssnat på Vem bryr sig av Therése, kollat på flera hälsodokumentärer, läs på inom ämnet och gått ganska djupt i "veganträsket" så känns det fullt möjligt och inspirerande. Om jag nu skulle bli vegan tänker jag bara utesluta de ätbara animaliska produkterna. Jag kommer fortfarande bära ull som är en "animalisk produkt" men som inte är ätbar. Fjädrar, dun, skinn, läder och päls kommer jag däremot absolut inte använda! Honung tänker jag också avböja mig ifrån då jag inte är någon storkonsument av det. Agave är ett växtbaserat bra substitut om jag nu kräver det. 

Samtidigt är detta svårt. Jag skulle kunna bli vegan utanför skolan då de tyvärr inte serverar någon veganmat utan bara vego. Samtidigt vill man gå all in eftersom jag har mina orsaker att nästan helt utesluta animaliska produkter. Att göra något halvdant är jag inte precis för, tillexempel som att vara pollo-vegetarian eller pescitarian och tillåta sig äta död kyckling/fisk men utesluta rött kött. Det blir lite dubbelmoral. Det är visserligen bättre än inget. Andra människor säger säkert precis samma sak om veganer som väljer att använda ull. Garanterat. 

Detta är ett beslut som jag får fundera över några gånger till. Kanske är det inte rätt tid just nu. Och så det vanliga - hur går det att träna så mycket och vara vegan? Jag anser att det är fullt möjligt utan att ha testat men med mina +20 timmars träning i veckan vet jag inte om det håller när man gör det själv, inte handlar all sin egna mat och bor i en småstad. Jag får prova någon gång under året helt enkelt vilket jag "av en ren slump" (nej haha) har skrivit på min lista med nyårslöften. Detta blir kul!

Nu väntar te och en sista lovdag imorgon. Jag ska varva ner efter träningen, lyssna på ljudbok och även brodera. Take care :)) 

det är så dem gör pärlornu är det helg! och jag vill bara skriva att ni ska ta hand om er kära vänner. Ta hand om er själva. det är så otroligt viktigt. pyssla om dig själv denna fredag och gör något extra fint till dig själv. ta det vackert kära du!

tro och tviveltre månader tills jag får se fina håkan igen! 21 december i malmö...<33

no blood should hold us back

Veronica Maggioheej! ikväll händer en mycket fin sak. Jag, Emma och hennes kompis ska få se Veronica Maggio i Huskvarna. jag tror det kommer bli magiskt. Sceenen och lokalen ska vara väldigt mysig och personlig har jag hört. den rymmer inte så många så man kommer nog få ganska bra platser :)) så nu laddar jag inför konsert och självklart ska jag stå där och sjunga med glitter på kinden!

she's a ladyH&M har gjort det! en otrolig video full med perfekta kvinnor i olika miljöer. Krossa alla skeva kroppsideal och KROSSA PATRIARKATET NU!