Elin Jonasson

Kategori: Nyttiga recept

sockerfri granola med tahini



jag hittade ett gott recept på granola häromdagen och testade på det. Granola tillhör långfrukost och extra lyx. I min rostade müsli 
hade jag goda kryddor som kanel och kardemumma, cashewnötter, russin, gojibär och frön. supergod blev den med härligt tuggmotstånd. testa på vet jag! bilderna och receptet är från bloggen Hur bra om helst. nu önskar jag er en god frukost och söndag!

recept HÄR

7 recept med kantareller

Jag såg att Sandra Beijer hade valt ut sju receptfavoriter med kantareller och jag kände att jag var tvungen att dela med mig av inlägget. HÄR har ni ett dunderfint inlägg fullt med recept och annat gottigt. Passa nu på att laga någon av rätterna när skogen är fylld med guld i svampform :))


(bild av Sandra Beijer)

brödet du måste baka på momangen!

Iveckan tipsade Frida mig om ett bröd bakat i långpanna och skrev -"Kanske något för dig som gillar att baka bröd" och jag klickade mig genast vidare på länken och kom till detta magiskt goda recept: rotfruktsbröd i långpanna.


(bild från tidningenhembakat.se)

Länken med receptet öppnade en dörr till rotfruktsbrödhimlen när jag testade det imorse. Det var så otroligt gott och saftigt. Därför ber jag dig baka samma bröd, nu på momangen! Det var hur smidigt som helst. Bara blanda ihop allting till en bra deg, låt det jäsa, baka ut det i en långpanna, grädda och sedan njut! för som sagt - brödet tar dig till himlen och innan du hunnit landa på jorden igen kommer du ha tagit en ruta till. så dunder-mega-gott är det.

Ps! när du penslat det med ett uppvispat ägg ska du strö på sesam och pumpafrön precis som det står i receptet, men strö även över lite flingsalt. Det ger brödet ännu mer uppsving!

Ps 2.0! Ät brödet nygräddat med enbärsrökt korv och drick kall mjölk. mitt bästa tips för dagen! kram!

Recept: Nyttiga kokostoppar

Hej! Idag ska ni få receptet på hälsosammare kokostoppar. Vanligt kokostoppar är himla gott och dessa smakar likadant och kräver få ingredienser. Här kommer receptet:


(bild: tidningenhembakat.se)

INGREDIENSER: 

• 200 g kokosflingor
• 3 msk rapsolja/kokosolja
• 2 medelstora ägg
• 1 dl kokossocker eller ca 1 msk honung och lite sötströ (smaka dig fram)
• saft och rivet skal från 1/2 citron

GÖR SÅHÄR:

1. Sätt ugnen på 175 °.
2. Blanda ihop äggen och sockret/honungen. 
3. Tillsätt kokosflingorna, oljan och citronen. Känn av hur smeten är, den ska gå att forma. 
4. Klicka ut små toppar med skedar på en plåt. Ca 12-15 stycken är lagom. 
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. 

Recept: Danskt rågbröd

när det var 8 garder när jag åkte till jobbet och det blåste som om det skulle vara höst på riktigt ville jag bara hålla mig inomhus, grädda av ett riktigt fiberrikt bröd och njuta av det med en kopp te. Tyvärr fick jag inte vända när jag kom utanför dörren men jag drömde fortfarande om ett fint bröd. I eftermiddag bjuder jag på ett recept på ett danskt rågbröd med aprikos, pumpafrön och hasselnötter. Både receptet och bilderna är från vegoteket.se så all cred till dem! testa gärna :)




Recept: Vegetarisk broccolipasta

Jag hittade ett världsgott recept på en vegetarisk pastarätt häromdagen! Efter att jag inspirerades av bilderna och receptet så testade jag såklart rätten själv och det var dundergott. Nedanför ska ni få receptet på broccolipasta :)) Observerar att bilderna och receptet är taget från en blogg som heter SMDLND (länk). Det är alltså inte mina bilder, viktigt att nämna!



Ingredienser

2 portioner pasta
1/2 broccolihuvud
2 vitlöksklyftor
rapsolja
en skvätt grädde
chiliflakes, peppar & salt
eventuellt frön/kärnor

Såhär gör du

1. Koka upp pastan. 
2. Dela undetiden broccolihuvudet i mindre bitar och stek det i en panna med olja och vitlök. Se upp så att det inte bränns eller friteras i oljan. 
3. Smaksätt med chiliflakes, peppar och salt. 
4. Häll av pastan och häll på lite matlagningsgrädde om man vill ha det lite krämigare. 
5. Lägg på broccolin och strö eventuellt över lite pumpakärnor/solrosfrön för lite extra krispighet. 

Slutligen får man äta och njuta och känna att man värnat om miljön genom att äta vegetariskt!



bilder SMDLND

Recept till alla dagens måltider

God morgon! Idag har jag valt och vrakat mellan alla goda recept som finns på vegoteket.se! Det finns så mycket gott men jag har valt ut fem stycken recept - ett frukostrecept, ett gott förmiddagssnacks, en lunch, ett mellanmål och slutligen ett middag. Innan ni börjar läsa måste jag bara skriva att alla bilder och recept är tagna från Vegotekets hemsida. De är alltså inte mina. Trevlig läsning! 


Till frukost vill man såklart har något som går snabbt, innehåller mycket fibrer och är nyttigt. Då passar denna råa bovetegröten som man smidigt slänger ihop på kvällen. Här är receptet med instruktioner: 

DETTA BEHÖVER DU:

  • 1 dl helt bovete (t.ex. Saltå Kvarn eller GoGreen)
  • 1 msk chiafrön
  • 1 mindre banan
  • 1 knivsudd vaniljpulver
  • ½ äpple
  • ½ dl hallon
  • Kanel
  • Kardemumma

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg bovetet i blöt i minst 4 timmar, men gärna kvällen innan frukost.
  2. Häll av vattnet från bovetet, sila och skölj det noga så att det blir riktigt rent.
  3. Mixa bovetet med chiafrön, banan, vaniljpulver, kanel och kardemumma. En pytteliten nypa salt kan också få hänga med om du gillar det.
  4. Häll upp gröten i en mindre glasburk, varva med tärnade äpplebitar och hallon i lager.
  5. Låt stå en kvart ifall du vill ha en lite fastare gröt.
  6. Toppa med äpple, valfria nötter och frön.


Här har vi veganska chokladtryfflar! Dundergoda och perfekta till förmiddagsfikat.  :) recept har ni här:

DETTA BEHÖVER DU:

  • 200 g mjölkfri mörk choklad
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk kokosolja alt. mjölkfritt margarain
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • Kakao och florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Värm upp havregrädden i en kastrull och hacka chokladen grovt under tiden.
  2. Tillsätt choklad och resterande ingredienser i kastrullen med den varma grädden.
  3. Låt det smälta under omrörning, ställ sedan kylt så att den stelnar.
  4. Forma smeten till små bollar och rulla i kanel eller florsocker. Låt stå kallt till servering.


Till lunch är det alltid gott med något snabbt och eneklt. När det regnar är det gott med en varm soppa och här har ni en soppa med morot, curry och ingefära som ser riktigt god ut!

DETTA BEHÖVER DU:

  • 6-7 normalstora morötter
  • 1 gul lök
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 röd chili
  • 2 gröna äpplen
  • 2 buljongtärningar
  • 8 dl vatten
  • 1 burk kokosmjölk
  • Saft från en halv citron
  • 2 msk curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Hacka lök, chili och ingefära och fräs i olja tills det är genomskinligt tillsammans med curry och gurkmeja.
  2. Tvätta av morötterna och äpplena, dela de i mindre bitar och kasta de i kastrullen.
  3. Strö över buljongen, rör om och tillsätt sedan vattnet.
  4. Låt koka tills morötterna är mjuka och mixa sedan soppan slät med en stavmixer.
  5. Tillsätt kokosmjölk och saften från en halv citron.
  6. Låt koka i ytterligare 10-15 minuter och smaka sedan av med salt och peppar.
  7. Servera gärna med rostad pumpafrön och lite extra kokosmjölk.


Frukost och mellanmål är alltid mina favoritstunder på dagen. Jag älskar enkelheten i fil med granola tillexempel. Mellanmål är underskattat så här har ni en riktigt god lingonsmoothie som mättar.

DETTA BEHÖVER DU:

  • 2 dl lingon
  • 3 dl mandelmjölk (eller valfri växtdryck)
  • 2 bananer
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 knivsudd vaniljpulver
  • 2 tsk açaí (valfritt)

GÖR SÅ HÄR:

  1. Släng allt i en mixer och mixa till den är slät.
  2. Toppa med lite mer lingon.


Slutligen är vi framme vid dagens sista stora måltid - middagen. På bilden ser ni en läcker vegetarisk pastarätt med pesto och tomater. Nedanför finns receptet såklart. 

DETTA BEHÖVER DU:

  • 400 g spagetti
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl olivolja
  • 100 g pinjenötter
  • 50 g valnötter/mandel
  • 2 msk b-jäst
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 citron
  • Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

 

  1. Blanda nötter (spara hälften av pinjenötterna till garnering), basilika, olivolja, b-jäst, vitlök, citron, salt och peppar och mixa till en grov massa. Smaka av med mer peppar och salt ifall du tycker att det behövs. Kanske vill du också söta den lite? En dadel eller en nypa socker balanserar
  2. Koka spagettin enligt anvisningarna på paketet
  3. Skölj körsbärstomaterna och låt de rinna av. Hetta upp en panna med olivolja och fräs tomaterna på medelhög värme. Pressa över vitlök när tomaterna börjar vätska lite, tar ungefär 10 minuter. Salta och peppra
  4. Häll av vattnet från pastan och blanda den med peston. Servera med de vitlöksfrästa tomaterna, rostade pinjenötter och eventuellt lite ruccola. 

recept: en sockerfri midsommar

heej kära vänner! i eftermiddag bjuder jag på tre härliga efterrätter till midsommar. alla är sockerfria och någon är vegansk, glutenfri, lchf och ganska kalorisnåla vilket är perfekt om man vill avluta midsommar lite hälsosammare. Alla recept har jag hittat på bloggen Baka sockerfritt, även bilderna är tagna därifrån så stor eloge till Maria! Nu kör vi :) här har ni det första underbara receptet: 

 
• salted caramel brownie

*dräggelchock*. dessa rutorna ser helt galet goda ut. Man kan knappats tro att de är sockerfria och relativt hälsosamma. Nackdelen med dessa är att man måste ha fibersirap vilket jag bara hittat på nätet än så länge. Hoppas det funkar med agave, annars får jag koka en nyttigare kolasås men dessa måste provas!!!



• no bake blueberry cheesecake

denna kakan är till alla cheesecake-älskare! inklusive mig själv :)) nästan alla ingredienser finns redan hemma vilket är toppen. Det borde nog även gå att byta ut blåbären mot hallon eller jordgubbar om man är sugen på det. en kall cheesecake är alltid en fin avslutning. 



• pajrutor med blåbär och hallon

här är den tredje favoriten som jag har hittat! paj är alltid så himla gott och en hälsosam sådan sitter inte fel. Här kan man också byta ut hallonen och blåbären mot något annat. Rabarber och jordgubbar passar perfekt till midsommar tillexempel! hoppas ni blir sugna på att testa något av recepten. dunderkram!

Recept: nyttiga kakdegsbollar!

igår testade jag på en "nygamal" grej när jag kom hem från skolan :) jag gjorde - kakdegsbollar. men det var inte bara kakdeg utan det var nyttig/hälsosam sådan. jag har tidigare gjort flera olika varianter av dadelbollar men jag har aldrig testat sånna jag gjord igår. de blev ganska okej. lite för söta så om jag gör om dem ska jag ta i en-två färre dadlar. här kommer ett litet recept: 

2 dl havregryn
4 dadlar
hackad choklad, gärna mörk
eventuellt lite vatten och rapsolja

Mixa dadlar och havregryn. Om smeten inte blir så kladdig kan du hälla i lite vätska. Hacka chokladen i lagom stora bitar och blanda i chokladbitarna (inte i mixern utan för hand i en annan skål). Rulla ihop de små bollarna och njut! 

tyvärr har jag ingen bild men testa gärna! kram! 

Recept: Veganska energibollar



hejsan! idag tipsar jag om dessa dundergoda dadelbollar. Som jag skrev igår mixade jag ihop dessa till helgens tävling. Innehållet
i mina bollar brukar alltid variera. Igår tog jag i det här:

• 1 1/2 dl fiberhavregryn
• 1 msk gojibär
• 3 tsk kaffepulver
• 1 dl cashewnötter
• 1 dl frön, jag tog solrosfrön och pumpakärnor
• 1 msk rapsolja
• 2 nypor havssalt
• 10 kärnfria dadlar
• 1 msk vatten
• 0,5 dl kakao

Mixa allt. Om de blir för torra så kan du ta i mer vatten. Om de blir för blöta, ta i lite mer havregryn. Sen rullar man bollarna i
något gottigt. Denna gången blev det kokos och kakao. Funkar med hackade nötter, frön eller havregryn. Vad du är sugen på
helt enkelt. Jag hoppas ni provar dessa energirika bollar, megagoda och enkla att göra. Mixa, rulla och ät allihopa!

Recept: Rosa smoothie bowl


Denna dundergoda skålen gjorde jag igår! Det fina rosa fluffet består av kvarg, fil, hallon och jordgubbar. Sedan har jag toppat 
allt med hallon och egengjord müsli med massa frön, gryn, nypon och rågflingor. mums! Perfekt inför gårdagens explosiva kvällspass. Testa gärna själva. fredagskram till er!

Recept: Vegansk brownie



Heej! Igår testade jag äntligen denna megagoda veganska brownie. Det är en chokladbrownie som är glutenfri, äggfri och vitt-socker fri. Toppen för kroppen med andra ord. Receptet är på engelska men kör det via google översätt så får du lite mer förståelse som vad ska vara i. Som glutenfritt mjöl använde jag ris- och sojamjöl som dessutom är väldigt proteinrikt. bonus! Det vita sockret ersatte jag med dadlar. Men nu ska jag inte låta er dräggla mer, HÄR finner ni receptet. Lycka till med era sega, veganska brownierutor! 


Ps! om du vill ha det lite extra lyx, häll i chokladknappar i smeten innan gräddning. Och pudra på lite florsocker innan servering om du vill! kram på dig!