Elin Jonasson

Kategori: Odling

så lyckas du med dina kärnor, frön och odlingar

hallå på er!
jag har fått fina kommentarer i veckan och där en var lite extra kul. Det var på mitt inlägg om hur min odling går (den går fortfarande bra för den som undrar, peppar peppar!) Men personen i kommentaren undrade hur jag lyckas sätta och plantera olika kärnor då den själv bara misslyckades (naw lilla vän) Självklart tänkte jag att jag kan dela med mig av mina tips som jag har! men tro mig, jag har både lyckats och misslyckats jag med ;) Den här eken är en kandidat till både ett lyckat och misslyckats försök! Jag har funnit det mycket klurigt att lyckas få sina ekollon att gro och få rötter. Jag och min kära syster har provat några gånger men tyvärr har det inte alltid funkar. Bilder visar ungefär hur stor min ek blev innan den blev ledsen och började mögla. Jag var glad att den överhuvud taget fick blad, därav lyckat, men hur sorligt att den ruttnade?! :(( men HÄR är en länk till tips på ekodling! Avokado finner jag mycket enklare att odla! Där krävs det nästan ingenting i starten, bara vatten och massa tålamod! På bilden ser ni Annabella, min yngsta avokado. Lillasyster till några veckor äldre Anastacia och ca 8 år yngre än brodern Arne. Arne är alltså min första avokado som jag började pyssla om för säkert tio år sedan! Han är gigantisk, mer än två meter hög, slår i växthusets tak och måste transporteras med släpvagn efter bilen när han skall förflyttas. Nu mår Arne dock inte bra och har tappat massa löv, kämpa på vän! Här är mina bästa avo-tips:

1. Sätt i nålar/tandpetare i kärnan och låt ca 2/3 av kärnan vara i vatten. Se till att den ALLTID har vatten så att den kan skjuta ut ett skott. Lägg eventuellt i hela kärnan i vatten och vänta ut det första skottet innan du sticker kärnan med nålar. 
2. Ha megatålamod! Det tar tid, framförallt om man påbörjar processen vid en mörk tid på året. Nu i mars skulle jag säga är perfekt eftersom det bara blir ljusare och ljusare.
3. Läs DETTA inlägg som visar supertydligt hur man kan göra.

Mango testade jag på förra året! Det blev en succé och nu har vi flera mangoplantor hemma. Jag gjorde så att jag käkade min goda mango, skalade mig in till frökapseln som kärnan låg i. Öppnade den och plockade ut kärnan. Sedan la jag kärnan i vatten tills den började skjuta ett litet skott. Då passade jag på att plantera kärnan och la den horisontellt i jorden eftersom jag inte visste om det var rotsystem eller blivande bladverk. Täckte över kärnan med lite jord och vattnade. Sedan väntade jag såklart, vattnade mer och tillslut kom det upp en blivande mangoplanta ur jorden. megahäftigt! Bra beskrivning med bilder finns HÄR!

Jag har även lyckats odla dadlar genom att plantera deras kärnor, en sharonplanta och apelsin tillexempel. Jag planterar allt och är inte rädd för att misslyckas. Frön finns det ju obegränsat antal av och om du har en ask dadlar hemma har du ju flera försök. bra va!? 

Slutligen skickar jag med ett sista generellt tips - googla, sök och kolla på Youtube! om du inte vet hur du ska bära dig åt finns det garanterat tio guider med bilder och text som säger exakt hur det ska se ut osv. Det är till en stor hjälp tycker jag. Nu önskar jag er lycka till med kommande odlingar! kram

det gror i fönstret

jag sådde paprika och chili vecka sju när vi hade sportlov, nu två veckor senare har det redan börjat gro! jag älskar de gröna, sköra, små skotten som kommer upp ur fröna. det är liksom livets kraftpaket! häftigt tycker jag! 
just nu står mitt lilla växthus i vardagsrummet där vi har en kamin. Jag tror att de stortrivs där i värmen eftersom det växer så snabbt och mycket. Även min mango och tre citronplantor står där och njuter med sina gröna blad. längtar gör jag till när allt får flytta ut i växthuset och det är tjugo plusgrader! 

Upp