Elin Jonasson

Kategori: Recept

sockerfri granola med tahini



jag hittade ett gott recept på granola häromdagen och testade på det. Granola tillhör långfrukost och extra lyx. I min rostade müsli 
hade jag goda kryddor som kanel och kardemumma, cashewnötter, russin, gojibär och frön. supergod blev den med härligt tuggmotstånd. testa på vet jag! bilderna och receptet är från bloggen Hur bra om helst. nu önskar jag er en god frukost och söndag!

recept HÄR

salladstankar & inspiration till dig



grön och skön har denna sallad legat i mina tankar de senaste dagrarna. Jag har väntat nu till helgen för att laga den och detta tänkte jag ha i min sallad:
  • Halloumi
  • Bladspenat
  • Ruccula
  • Sparris
  • Nektarin/persika
  • Pestostänk 
  • Rostade frön

Ja, något sådant typish! Jag tror det kan bli gott med den lite söta frukten till den salta osten. Godast hade det ju varit om jag kunde grilla sparrisen, frukten samt halloumin men det får vänta till en fin sommarkväll då vi har gäster, solen går ner och grillen skrämmer bort alla mygg. låter fint va!? så tips tips till denna sallad! hoppas det smakar och HÄR har ni länken till the original recipe!

7 recept med kantareller

Jag såg att Sandra Beijer hade valt ut sju receptfavoriter med kantareller och jag kände att jag var tvungen att dela med mig av inlägget. HÄR har ni ett dunderfint inlägg fullt med recept och annat gottigt. Passa nu på att laga någon av rätterna när skogen är fylld med guld i svampform :))


(bild av Sandra Beijer)

brödet du måste baka på momangen!

Iveckan tipsade Frida mig om ett bröd bakat i långpanna och skrev -"Kanske något för dig som gillar att baka bröd" och jag klickade mig genast vidare på länken och kom till detta magiskt goda recept: rotfruktsbröd i långpanna.


(bild från tidningenhembakat.se)

Länken med receptet öppnade en dörr till rotfruktsbrödhimlen när jag testade det imorse. Det var så otroligt gott och saftigt. Därför ber jag dig baka samma bröd, nu på momangen! Det var hur smidigt som helst. Bara blanda ihop allting till en bra deg, låt det jäsa, baka ut det i en långpanna, grädda och sedan njut! för som sagt - brödet tar dig till himlen och innan du hunnit landa på jorden igen kommer du ha tagit en ruta till. så dunder-mega-gott är det.

Ps! när du penslat det med ett uppvispat ägg ska du strö på sesam och pumpafrön precis som det står i receptet, men strö även över lite flingsalt. Det ger brödet ännu mer uppsving!

Ps 2.0! Ät brödet nygräddat med enbärsrökt korv och drick kall mjölk. mitt bästa tips för dagen! kram!

2 höstrecept jag vill testa i september

PUMPKIN SPICE LATTE



RECEPT:

  • 2 dl vatten 
  • 1 tsk hela kryddnejlikor 
  • 2 tsk kardemummakärnor 
  • 1 1/2 dl kokt puread butternutpumpa 
  • 2 tsk malen ingefära 
  • 2 tsk malen ingefära 
  • 2 tsk malen kanel 
  • 3 msk honung 
  • 1 tsk vaniljpulver 
  • 8 dl mjölk (gärna baristamjölk)
  • 1 dl varmt espressokaffe

GÖR SÅHÄR:

  1. Koka upp vatten, nejlikor och kardemumma. Ta från värmen och låt dra 10 minuter under lock.
  2. Sila bort kryddorna genom en finmaskig sil. Koka upp vätskan och låt koka tills ca ½ dl (för 4 port) återstår.
  3. Tillsätt pumpapuré, ingefära och kanel. Rosta under omrörning. Det ska precis börja fastna i botten.
  4. Tillsätt honung, vaniljpulver och lite av mjölken. Rör tills alla klumpar lösts upp. Tillsätt mer mjölk och fortsätt röra tills det tjocknar, men passa noga så att det inte bränns.
  5. Mixa med stavmixer tills pumpamjölken är skummig.
  6. Fördela kaffet i koppar. Häll på pumpamjölken. Toppa med vispad grädde, pudra över kanel.

______________________________________________________________________________________________________


GRÖT MED JORDNÖTSSMÖR, BANAN OCH KOKOS



RECEPT:

  • 1 dl havregryn, rårisflingor eller andra gryn 
  • salt 
  • 1 msk hela linfrön 
  • 1 msk osötat jordnötssmör (gärna crunchy)

GÖR SÅHÄR:

  1. Koka grynen med vatten och salt enligt anvisning på förpackningen. 
  2. Tillsätt linfrön och jordnötssmör. Rör om tills smöret har smält. Häll upp i en skål. 
  3. Toppa med banan, kokos, kanel, jordgubbar och ev mandeldryck.

(bilder och recept från ica.se)

10 mathacks du inte vill missa!

jag hittade ett roligt och intressant bildspel med mathacks häromdagen. idag tänkte jag dela med mig av detta och önska er en glad måndag! HÄR finner ni bildspelet och se nu till att använda något av alla fina tips :) varm kram!

Recept: Nyttiga kokostoppar

Hej! Idag ska ni få receptet på hälsosammare kokostoppar. Vanligt kokostoppar är himla gott och dessa smakar likadant och kräver få ingredienser. Här kommer receptet:


(bild: tidningenhembakat.se)

INGREDIENSER: 

• 200 g kokosflingor
• 3 msk rapsolja/kokosolja
• 2 medelstora ägg
• 1 dl kokossocker eller ca 1 msk honung och lite sötströ (smaka dig fram)
• saft och rivet skal från 1/2 citron

GÖR SÅHÄR:

1. Sätt ugnen på 175 °.
2. Blanda ihop äggen och sockret/honungen. 
3. Tillsätt kokosflingorna, oljan och citronen. Känn av hur smeten är, den ska gå att forma. 
4. Klicka ut små toppar med skedar på en plåt. Ca 12-15 stycken är lagom. 
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. 

2 veganska efterrätter från vegoteket





Recept och bilder från vegoteket.se :) 

Recept: Danskt rågbröd

när det var 8 garder när jag åkte till jobbet och det blåste som om det skulle vara höst på riktigt ville jag bara hålla mig inomhus, grädda av ett riktigt fiberrikt bröd och njuta av det med en kopp te. Tyvärr fick jag inte vända när jag kom utanför dörren men jag drömde fortfarande om ett fint bröd. I eftermiddag bjuder jag på ett recept på ett danskt rågbröd med aprikos, pumpafrön och hasselnötter. Både receptet och bilderna är från vegoteket.se så all cred till dem! testa gärna :)




Recept: Vegetarisk broccolipasta

Jag hittade ett världsgott recept på en vegetarisk pastarätt häromdagen! Efter att jag inspirerades av bilderna och receptet så testade jag såklart rätten själv och det var dundergott. Nedanför ska ni få receptet på broccolipasta :)) Observerar att bilderna och receptet är taget från en blogg som heter SMDLND (länk). Det är alltså inte mina bilder, viktigt att nämna!



Ingredienser

2 portioner pasta
1/2 broccolihuvud
2 vitlöksklyftor
rapsolja
en skvätt grädde
chiliflakes, peppar & salt
eventuellt frön/kärnor

Såhär gör du

1. Koka upp pastan. 
2. Dela undetiden broccolihuvudet i mindre bitar och stek det i en panna med olja och vitlök. Se upp så att det inte bränns eller friteras i oljan. 
3. Smaksätt med chiliflakes, peppar och salt. 
4. Häll av pastan och häll på lite matlagningsgrädde om man vill ha det lite krämigare. 
5. Lägg på broccolin och strö eventuellt över lite pumpakärnor/solrosfrön för lite extra krispighet. 

Slutligen får man äta och njuta och känna att man värnat om miljön genom att äta vegetariskt!



bilder SMDLND

Recept till alla dagens måltider

God morgon! Idag har jag valt och vrakat mellan alla goda recept som finns på vegoteket.se! Det finns så mycket gott men jag har valt ut fem stycken recept - ett frukostrecept, ett gott förmiddagssnacks, en lunch, ett mellanmål och slutligen ett middag. Innan ni börjar läsa måste jag bara skriva att alla bilder och recept är tagna från Vegotekets hemsida. De är alltså inte mina. Trevlig läsning! 


Till frukost vill man såklart har något som går snabbt, innehåller mycket fibrer och är nyttigt. Då passar denna råa bovetegröten som man smidigt slänger ihop på kvällen. Här är receptet med instruktioner: 

DETTA BEHÖVER DU:

  • 1 dl helt bovete (t.ex. Saltå Kvarn eller GoGreen)
  • 1 msk chiafrön
  • 1 mindre banan
  • 1 knivsudd vaniljpulver
  • ½ äpple
  • ½ dl hallon
  • Kanel
  • Kardemumma

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg bovetet i blöt i minst 4 timmar, men gärna kvällen innan frukost.
  2. Häll av vattnet från bovetet, sila och skölj det noga så att det blir riktigt rent.
  3. Mixa bovetet med chiafrön, banan, vaniljpulver, kanel och kardemumma. En pytteliten nypa salt kan också få hänga med om du gillar det.
  4. Häll upp gröten i en mindre glasburk, varva med tärnade äpplebitar och hallon i lager.
  5. Låt stå en kvart ifall du vill ha en lite fastare gröt.
  6. Toppa med äpple, valfria nötter och frön.


Här har vi veganska chokladtryfflar! Dundergoda och perfekta till förmiddagsfikat.  :) recept har ni här:

DETTA BEHÖVER DU:

  • 200 g mjölkfri mörk choklad
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk kokosolja alt. mjölkfritt margarain
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • Kakao och florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Värm upp havregrädden i en kastrull och hacka chokladen grovt under tiden.
  2. Tillsätt choklad och resterande ingredienser i kastrullen med den varma grädden.
  3. Låt det smälta under omrörning, ställ sedan kylt så att den stelnar.
  4. Forma smeten till små bollar och rulla i kanel eller florsocker. Låt stå kallt till servering.


Till lunch är det alltid gott med något snabbt och eneklt. När det regnar är det gott med en varm soppa och här har ni en soppa med morot, curry och ingefära som ser riktigt god ut!

DETTA BEHÖVER DU:

  • 6-7 normalstora morötter
  • 1 gul lök
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 röd chili
  • 2 gröna äpplen
  • 2 buljongtärningar
  • 8 dl vatten
  • 1 burk kokosmjölk
  • Saft från en halv citron
  • 2 msk curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Hacka lök, chili och ingefära och fräs i olja tills det är genomskinligt tillsammans med curry och gurkmeja.
  2. Tvätta av morötterna och äpplena, dela de i mindre bitar och kasta de i kastrullen.
  3. Strö över buljongen, rör om och tillsätt sedan vattnet.
  4. Låt koka tills morötterna är mjuka och mixa sedan soppan slät med en stavmixer.
  5. Tillsätt kokosmjölk och saften från en halv citron.
  6. Låt koka i ytterligare 10-15 minuter och smaka sedan av med salt och peppar.
  7. Servera gärna med rostad pumpafrön och lite extra kokosmjölk.


Frukost och mellanmål är alltid mina favoritstunder på dagen. Jag älskar enkelheten i fil med granola tillexempel. Mellanmål är underskattat så här har ni en riktigt god lingonsmoothie som mättar.

DETTA BEHÖVER DU:

  • 2 dl lingon
  • 3 dl mandelmjölk (eller valfri växtdryck)
  • 2 bananer
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 knivsudd vaniljpulver
  • 2 tsk açaí (valfritt)

GÖR SÅ HÄR:

  1. Släng allt i en mixer och mixa till den är slät.
  2. Toppa med lite mer lingon.


Slutligen är vi framme vid dagens sista stora måltid - middagen. På bilden ser ni en läcker vegetarisk pastarätt med pesto och tomater. Nedanför finns receptet såklart. 

DETTA BEHÖVER DU:

  • 400 g spagetti
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl olivolja
  • 100 g pinjenötter
  • 50 g valnötter/mandel
  • 2 msk b-jäst
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 citron
  • Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

 

  1. Blanda nötter (spara hälften av pinjenötterna till garnering), basilika, olivolja, b-jäst, vitlök, citron, salt och peppar och mixa till en grov massa. Smaka av med mer peppar och salt ifall du tycker att det behövs. Kanske vill du också söta den lite? En dadel eller en nypa socker balanserar
  2. Koka spagettin enligt anvisningarna på paketet
  3. Skölj körsbärstomaterna och låt de rinna av. Hetta upp en panna med olivolja och fräs tomaterna på medelhög värme. Pressa över vitlök när tomaterna börjar vätska lite, tar ungefär 10 minuter. Salta och peppra
  4. Häll av vattnet från pastan och blanda den med peston. Servera med de vitlöksfrästa tomaterna, rostade pinjenötter och eventuellt lite ruccola. 

recept: två sorters dundergoda frallor

Nybakat bröd är ju bland det bästa som finns.  Den senaste tiden har jag passat på ett testat två olika sorters frallor och idag tänkte jag ge er receptet på båda två. Vi börjar med de snabba frallorna utan jäst!

__________________________________________________________________________________________________________

Detta är ett par dundergoda frallor som slipper jäsas och är därför klara under halvtimmen. det går himla snabbt och det blir himla goda vilket är perfekt. såhär gör man:

5 dl vetemjöl
eller 3 dl vetemjöl och 2 dl grahamsmjöl
1 msk bakpulver
1 krm salt
2 msk kravmärkt honung
2,5 dl vatten
2 msk frukostmüsli

 

1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Börja med att blanda de torra ingredienserna i en bunke.
3. Blanda ner vatten och honung. 
4. Rör samman tills smeten blir smidig och rulla små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
5. Pensla med lite vatten och strö müslin på. 
6. Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter! Klart!

Jag tog även i ca 1 dl müsli i själva smeten för lite extra fibrer och krispighet i frallorna. megagott!



Nu kommer recept två: lata sommarfrallor! Perfekta frallor som jäser under natten och man behöver knappt inte röra degen med händerna vilket är smidigt eftersom att det lätt blir kladdigt.

1/2 paket jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk rapsolja
2 tsk salt
12 dl rågsikt, men jag blandade ihop allt möjlig - havregryn, kruskakli, grahamsmjöl, pumpafrön, müsli och massa andra mer fiberrika mjöl. Om du bakat mycket bröd innan har du bra koll på hur mycket du kan ta i, även fast man kanske inte vill ha i vetemjöl så måste man det för att få ett fluffigt bröd. 

1. Rör ut jäst och kallt vatten i en bunke. 
2. Rör i olja, salt, honung och allt mjöl och blanda ihop till en deg. Täck över bunken med en bakduk och ställ in i kylen över natten. 
3. Sätt ugnen på 225°C på morgonen. 
4. Stjälp ut degen på ett väl mjölat bakbord men knåda inte degen. 
5. Skär degen i 20 bitar och grädda i ugnen i ca 20 min. 
6. Ät och njut av morgonfrallorna!