Elin Jonasson

Kategori: Smått & Gott

Karlshamn - Day 3

Här kommer det sista av mina tre inlägg om Karlshamn. 

Fredag: Vi började även denna dag med att ta ett dopp i havet och det var så skönt! Lite vågor och ganska varmt i vattnet, perfekt! Efter badet åkte vi hem och åt. Förvånade? Har nog skrivit det i alla inlägg om Karlshamn, haha ;) Efter middagen åkte vi in till Glassbåten & köpte glass. Åh, vad gott det var! Hittade den nyafavoritkombon, halonsorbet & daim. Tips, tips! Senare på eftermiddagen åkte vi hem. 

Sammanfattar dessa tre dagar som SOMMAR! Festival, konserter, bad i havet, glass, vänner, artister, ja, jag skulle kunna rabbla upp massa fler saker men det får räcka här. Hoppas ni hade lika fina dagar, kramar!

Citronmarängkakor ❤

Gjorde dessa himmelskt goda kakor häromdagen! Såg ett program där de bakade sånna och jag blev så sugen på att testa dem. Receptet kommer här och jag rekommenderar dem verkligen!

 

Mördeg:
250g smör, rumstempererat
1 dl socker
2 äggulor
5 dl vetemjöl

Fyllning: 
4-5 msk lemon curd
0,5 dl hackade pistage nötter

Maräng:
2 äggvitor
1,5 dl socker


Gör så är:
1. Sätt ugnen på 175°. Kör alla ingredienser i en matberedare och rulla sedan ut 4 långa strängar.

2. Platta till rullen och gör en grop längs med en tesked.

3. Fyll gropen med lemon curd. 

4. Vispa äggvitorna med 0,5 dl så smeten blir blank , blanda i resten av sockret försiktigt. 

5. Bred/spritsa marängsmeten ovanpå lemon curden och strö över pistagenötterna. 

6. Grädda långt ned i ugnen i ca 20 minuter. 

7. Skär längderna rakt över till lagom stora kakor. 

 

Ät och njuuuut!

❤ chokladmuffins ❤

Dessa godingar bakade jag häromdagen! Enligt mig var de dem godaste chokladmuffinsarna jag bakat i hela mitt liv :) Haha! Ett superenkelt recept och jag observerar att man inte behöver några ägg. Alltså är de himla lätta att baka om man är sugen på något men inte har några ägg hemma. Dessutom är dem lagom kladdiga och fluffiga. Testa gärna och kommentera hur dina chokladmuffins blev! :) 

raspberry blondie

6 juni och självaste nationaldagen är här! Vi firar denna dag med att äta världens godaste och somrigaste blondie! 

Receptet på denna goding kommer här:

 330 g vit choklad 
 160 g smör
 3 3/4 dl vetemjöl
 1 msk vaniljsocker
 3 ägg
 1 dl strösocker
 70 g grovt hackad choklad
 40 färska hallon

1. Blondies: Sätt ugnen på 165 grader. Klä formen med bakplåtspapper.
2. Hacka chokladen och smält den och smöret i ett vattenbad eller försiktigt i mikron. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och salt i en bunke.
3. Vispa upp äggen fluffigt och vispa ner sockret. Rör ner den smälta choklad- och smörblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda noga. Vänd till sist ner den grovt hackade chokladen. 
4. Fördela smeten jämnt i formen, strö över hallonen och grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Kakan ska endast få lite lätt färg. Låt svalna helt och skär sedan i bitar.

Många kramar Elin 

Långfredag

Jag börjar med att säga Glad Påsk så har jag det avklarat. Kom tidigare på att jag inte sagt det till någon så varför inte önska er en fin påsk?  

Dagen började med en god frukost och ännu lite mer bakning. Hann baka frallor och cornflakeskakor. Vid tolvtiden så kom kusinerna & mormor och morfar. Blev en liten släktträff nästan. Sedan var det fika med frallorna och vid lunchtid stack vi till en sjö utanför stan och gick runt den. Verkligen ett perfekt tillfälle att fota och testa lite olika slutartider på kameran. Ikväll blir det grillat och efter det ska vi såklart grilla marshmallows. Längtar  Hoppas ni får en superbra fortsättning på långfredag & att den inte blev så lång som det låter ;)


Receptet på cornflakeskakor:

1 1/2 strösocker
0,5 dl sirap
100 g smör
4 msk kakao
5 dl cornflakes

1. Smält smöret tillsammans med sockret, kakaon & sirapen. Låt koka upp.
2. Ta bort från plattan & häll i cornflaksen. 
3. Lägg smeten i formarna och låt stelna svalt. 
4. Servera & njut! 

wild wild love

FREDAG & JARRÅ, ÄNTLIGEN PÅSKLOV! Nu tar vi lov och gud vad härligt det är! De sista dagarna gick så fort så jag hann knappt inte räkna ner, haha! 
Skoldagen allmänt gick snabbt. Hade bara 4 lektioner så det var skönt. Nu är jag hemma och ska ta en riktigt god fika. Ikväll vet jag inte vad som händer? Förhoppningsvis inget men jag får se. Imorgon blir det en liten tripp till farmor & farfar för att fira hennes födelsedag. Kommer bli kul! Ett supertillfälle att fota :) Ha ett fin fredag så hörs vi! 

Muffins

...eller muffinsarna? Muffinsens? Ja, ordet muffin i plural bestämdform? Detta ord har disskuterats mycket och fram för allt i helgen som gick! Då var två fina vänner här och fikade. Vi blev inte kloka på vad det hette och sökte upp ordet på en app och den kom fram till att det hette muffins även i plural. Men jag vet inte om jag kan hålla med...men i alla fall. Vi fikade muffins /cupcakes som jag hade bakat. Ganska goda faktiskt! Se bilderna och kommentera gärna vad ni tycker. Puss!

solvarma katter & muffinsbak

...är dagens ord i stora drag. Förmiddagen bestod av att baka muffins och att fota. Stack egentligen ut för att läsa men sen kunde jag inte motstå alla fina blommor och fram för allt djur som nästan skrek - Fota mig, fota mig! Och då menar jag framför allt min katt, fotomodellen i familjen. Hon verkligen älskar att vara framför kameran så varför inte passa på att fota henne i solljuset? Fler härliga bilder kommer i morgon och i nästa vecka. Men ni får se ett litet smakprov. Vi hörs! :) 




helgens hiss och diss

Tänkte göra helgens hiss och diss. 
Hissen var såklart efterätten och dissen går till vädert och de som gick vidare i mello. 

minimuffins


Gammal bild!

Här kommer ännu ett recept. Små och söta chokladmuffins, supergoda! Tips tips! 
 
Ingredienser
 
4 dl vetemjöl
3 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g smör, rumstempererat 
2 dl mjölk
2 ägg 
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao 
 

Så här gör du: 
1. Sätt på ugnen på 175 C °. 

2. Sikta ihop mjöl, socker, bakpulver, kakao och salt i en bunke tillsammans med smöret.


3. Slå på 1 dl mjölk och rör smeten slät.

4. Vispa återstående mjölk, ägg och vaniljsocker i en annan bunke. 

5. Blanda ner äggblandningen i smeten. 

6. Häll upp smeten i stadiga muffinsformar ( Gretastorlek) . Grädda i ugnen 10-15 min. Man får känna med en provsticka lite då och då.  

7. Ta ut muffinsarna och låt de svalna på ett galler. Under tiden så kan man passa på att göra frosting om man vill! 
Upp