Elin Jonasson

Kategori: Tips

så lyckas du med dina kärnor, frön och odlingar

hallå på er!
jag har fått fina kommentarer i veckan och där en var lite extra kul. Det var på mitt inlägg om hur min odling går (den går fortfarande bra för den som undrar, peppar peppar!) Men personen i kommentaren undrade hur jag lyckas sätta och plantera olika kärnor då den själv bara misslyckades (naw lilla vän) Självklart tänkte jag att jag kan dela med mig av mina tips som jag har! men tro mig, jag har både lyckats och misslyckats jag med ;) Den här eken är en kandidat till både ett lyckat och misslyckats försök! Jag har funnit det mycket klurigt att lyckas få sina ekollon att gro och få rötter. Jag och min kära syster har provat några gånger men tyvärr har det inte alltid funkar. Bilder visar ungefär hur stor min ek blev innan den blev ledsen och började mögla. Jag var glad att den överhuvud taget fick blad, därav lyckat, men hur sorligt att den ruttnade?! :(( men HÄR är en länk till tips på ekodling! Avokado finner jag mycket enklare att odla! Där krävs det nästan ingenting i starten, bara vatten och massa tålamod! På bilden ser ni Annabella, min yngsta avokado. Lillasyster till några veckor äldre Anastacia och ca 8 år yngre än brodern Arne. Arne är alltså min första avokado som jag började pyssla om för säkert tio år sedan! Han är gigantisk, mer än två meter hög, slår i växthusets tak och måste transporteras med släpvagn efter bilen när han skall förflyttas. Nu mår Arne dock inte bra och har tappat massa löv, kämpa på vän! Här är mina bästa avo-tips:

1. Sätt i nålar/tandpetare i kärnan och låt ca 2/3 av kärnan vara i vatten. Se till att den ALLTID har vatten så att den kan skjuta ut ett skott. Lägg eventuellt i hela kärnan i vatten och vänta ut det första skottet innan du sticker kärnan med nålar. 
2. Ha megatålamod! Det tar tid, framförallt om man påbörjar processen vid en mörk tid på året. Nu i mars skulle jag säga är perfekt eftersom det bara blir ljusare och ljusare.
3. Läs DETTA inlägg som visar supertydligt hur man kan göra.

Mango testade jag på förra året! Det blev en succé och nu har vi flera mangoplantor hemma. Jag gjorde så att jag käkade min goda mango, skalade mig in till frökapseln som kärnan låg i. Öppnade den och plockade ut kärnan. Sedan la jag kärnan i vatten tills den började skjuta ett litet skott. Då passade jag på att plantera kärnan och la den horisontellt i jorden eftersom jag inte visste om det var rotsystem eller blivande bladverk. Täckte över kärnan med lite jord och vattnade. Sedan väntade jag såklart, vattnade mer och tillslut kom det upp en blivande mangoplanta ur jorden. megahäftigt! Bra beskrivning med bilder finns HÄR!

Jag har även lyckats odla dadlar genom att plantera deras kärnor, en sharonplanta och apelsin tillexempel. Jag planterar allt och är inte rädd för att misslyckas. Frön finns det ju obegränsat antal av och om du har en ask dadlar hemma har du ju flera försök. bra va!? 

Slutligen skickar jag med ett sista generellt tips - googla, sök och kolla på Youtube! om du inte vet hur du ska bära dig åt finns det garanterat tio guider med bilder och text som säger exakt hur det ska se ut osv. Det är till en stor hjälp tycker jag. Nu önskar jag er lycka till med kommande odlingar! kram

salladstankar & inspiration till diggrön och skön har denna sallad legat i mina tankar de senaste dagrarna. Jag har väntat nu till helgen för att laga den och detta tänkte jag ha i min sallad:
 • Halloumi
 • Bladspenat
 • Ruccula
 • Sparris
 • Nektarin/persika
 • Pestostänk 
 • Rostade frön

Ja, något sådant typish! Jag tror det kan bli gott med den lite söta frukten till den salta osten. Godast hade det ju varit om jag kunde grilla sparrisen, frukten samt halloumin men det får vänta till en fin sommarkväll då vi har gäster, solen går ner och grillen skrämmer bort alla mygg. låter fint va!? så tips tips till denna sallad! hoppas det smakar och HÄR har ni länken till the original recipe!

vegotips till dig med gröna tankar!

jag är vegetarian sen en tid tillbaka. Många är lite skeptiska över att käka en vegetarisk kost och samtidigt vara en hårt tränande tjej. Om man inte får i sig tillräckligt eller rätt produkter kan man dels få brist på B-vitamin som ni säkert känner till men man måste även hålla koll på järnvärdena. Jag har själv känt av vitaminbrist och fick då huvudvärk och var energilös. Jag la till en extra B-vitamin i min dagliga vitamindos och efter några dagar försvann värken. En enkel sak men ack så bra. Jag har fler tips så läs vidare om du vill höra mer!

Ta vitaminer dagligen! 

Man ska inte ta extra vitaminer om man inte har brist på någon. Det kan dock vara bra i början av en vegetarisk kost när man kanske inte har så bra koll på hur kroppen beter sig och vad man får i sig. Apoteket har en tablett som är för just vegetarianer som jag tar varje dag, finns HÄR! Den tycker jag funkar bra med en extra B-vitamin och en D-vitamin eftersom vi bor i Sverige!

Vegomatlådor!

Detta underlättar för mig. Laga hur mycket vegomat på helgen som du vill och kyl/frys in för att ha i veckan. Jag känner mig trygg då för jag vet att jag har bra mat lagad från grunden hemma så att jag aldrig behöver fundera på vad jag ska äta. Det kan vara biffar, grytor eller paj. Vad du vill som du vet funkar bra att frysa in men som du framförallt gillar så att du äter ordentligt. Komplettera varje måltid med massa grönt också! Bli ingen snabbmatsvegetarian!

Det finns ett stort vegoutbud i våra butiker. Det är vegetariska schnitzlar, vårrullar, nuggets, bollar, korvar och andra färdigrätter/halvfabrikat. Dessa rätter är ganska lika våra köttbitar och kan tyckas vara goda med sin konsistens och panering. Tyvärr är dessa bitar/rätter inte alltid så hälsosamma för kroppen då de innehåller mycket salt och energi, lite näring, sämre fetter samt mycket tillsatt socker. Försök att undvika dessa alternativ men jag förstår om man vill grilla sig en vegokorv när de andra äter köttkorv. Det är okej men kom ihåg att äta massa grönt också som innehåller näring och gröna fibrer! 

Hur långt vill du gå?

Gelatin, löpe, ister, animaliska färgämnen med mera. Det finns många produkter som man tänker är vegetariska. Ost till exempel, det förstår man ju att det inte är veganskt men det är väl vegetariskt (lakto)?? Nope! Många svenska ostar innehåller löpe som tas från malda kalvmagar. Men lugnt, det finns ostar med vegetabiliskt löpe. Är ditt godis vegetariskt? Innehåller det gelatin är det inte det! Färgämnen av krossade löss kan också hittas i din godispåse som du kanske inte tänker på. Frågan är hur långt du vill gå och vad du kan tänka dig att leva utan? HÄR är en spännande lista på saker som vi tror är vegetariska men som inte är det. Den kan vägleda lite :) 

Testa prova våga!

Det är så lätt att prova! Börja med en vegoschnitzel, gör en pasta utan kött och prova hur många rätter du kan laga och utesluta kött. Det är enkelt och låt fantasin flöda! Många gånger inser du att det inte behövs någon köttbit för att du ska bli nöjd, bra va?!Skaffa dig kunskap och inspiration


Kunskap inom ämnet gör att du lättare kan göra val om vad som är bra/dålig i olika vinklar. Om du har koll på vad som är protein, kolhydrater och fett kan du komponera ihop bättre rätter som täcker alla dina behov. Det är viktigt! Inspiration förenklar ditt kostval också så följ vegetarianer på sociala medier, matalbum på Pinterest och köp/låna fina kokböcker!

Börja långsamt om du tycker att det är svårt

Ta det vegetariska i skolan, välj alltid vegetariskt när du äter ute, bestäm att du alltid äter en vegetarisk frukost, ha en vegodag varje vecka och öka successivt. Du kommer bli duktigare, kunnigare och mer medveten ju längre tiden går o tillslut är du vegetarian. Det var såhär vegodörren öppnades för mig. Jag blev allt mer inspirerad och tillslut tog jag beslutet att utesluta kött ur min kost. 

Lycka till att starta upp en vegokost eller fortsätta leva köttfri! puss och kram från mig som ska käka halloumi ikväll! 

vad du ska se, läsa och lyssna på denna veckan

Jag hade många fina kulturmöten i föregående vecka. Jag var på bio, har läst mycket och lyssnat på bra musik. Därmed tänkte jag tipsa om allt vackert som cirkulerar kring oss genom att råda dig att se, läsa och lyssna på detta i veckan:

Se: Ted, för kärlekens skull
Filmen går på bio just nu och är sevärd! En riktigt fin rulle som självklart var sorglig men också hade roliga inslag med humor, massa bra musik och fina kläder. Jag såg den tillsammans med Emma och Agnes. 

Läsa: Vem bryr sig? av Therése Lindgren
En bok om djurhållning, veganism, hälsa och sunda/kloka val. Du har säkert redan stött på den i något sammanhang. Jag lyssnade på boken i Nextory och blev precis klar. Själv blev jag väldigt motiverad till att lägga om kosten till en växtbaserad sådan och nästan helst sluta stödja djurindustrin. 

Lyssna: Musiken från Ted, för kärlekens skull
Tio låtar från filmen där Adam Pålsson har sjungit in massa fint. Jag har lyssnat igenom listan ett par gånger nu men kan inte välja ut en favoritlåt. Det kommer säkert så småningom. På Spotify finns listan! 

sommarläsning 2017

det är nästan en tradition här på bloggen att göra en lista om sommarläsning och boktips. Denna gång ska jag visa er vilka böcker jag tänker läsa i sommar. Det blir alltså inte en ren lista med recensioner och tips men självklart är du fri att inspireras och läsa något av dessa fina verk. nu kör vi! 1. Förr eller senare exploderar jag.
Att jag fortfarande inte läst denna bok...! Jag har till och med sett filmen vilket är ovanligt för mig. Denna sommaren ska jag faktiskt läsa/lyssna på den.

2. Always and forever, Lara Jean
En engelsk triologi där den här boken är den sista. Kärlek och tonårsproblem är ganska roande och fint att läsa ibland.

3. Våra kemiska hjärtan
Mer kärlek och fina historier till världen! Denna är min sängbok ljust nu.

4. Everything, everything
Jag vet egentligen inget om denna engelska bok men den verkar bra. Vi får se hr det blir med denna helt enkelt.

5. Meet me at the cupcake café
Ännu en bok på engelska. Denna vet jag desto mer om och ska garanteras läsa eftersom den låter så mysig.

6. Sommar på strandpromenaden
Tanken är att jag ska starta mitt sommarlov med denna bok. Det verkar passande :)) Jenny Colgan skriver så fint och för den observanta ser att hon även skrivit bok nr 5.

7. Vägen till Sugar Maple Inn
Jag är snart klar med den här. Har bara några ynka sidor kvar så snart kommer det kanske en recension för den som vill ha det.

8. Hidden Figures (Dolda tillgångar)
Stark. Grym. Power. Feministisk. Det är ord som jag har hört om detta verk. Jag tror den kan vara bra. Kvinnor i Nasa är riktigt häftigt.

9. Sista brevet från din älskade
I skrivande stund lyssnar jag på denna bok. Den verkar väldigt fin. Att det är London, 60-tal och kärlek gör inget dåligt. Jag har inte kommit så långt och kan därför inte säga om den låter lika underbar som omslaget. 

10. Det här är hjärtat
Sista boken på listan och jag presenterar en diktsamling av Bodil Malmsten. Jag har redan lyssnat en liten snutt på den och hjärtat började gråta av kärlek och sorg. Otroligt vacker och fint. 

Tio böcker! Tror ni att jag klarar det? Jag ska försöka läsa så mycket som möjligt så får vi se hur många böcker som ligger i klarhögen när sommarlovet börjar gå mot sitt slut. 
__________________________________________________________________________________________________________

Läs även

Sommarläsning 2015

Sommarläsning 2016

fina länkar!

jag har hittat så mycket fint på internet ikväll och därmed delar jag med mig av några länkar. det är allt från feminism, normbrytning och humor. ta det vacker vänner!- första länken: snällkalendern! En julkalender som utmanar dig att göra något snällt varje dag enda fram till julafton. Öppna lucka två redan idag vet já :))- Boken "Ta meten för att det funkar!" är nästa länk. En bok om feminism, självkänsla och känslor som jag skulle behöva nu. - Här har vi humorlänken! Någon har tolkat High School Musical och bytt ut replikerna till vad man tror att de säger genom att bara kolla på deras läppar. mycket underhållande och intressant.- Mer feminism! Här är en utskriftbar målarbok som krossar alla normer och ideal. Illustratören Linnéa har målat om våra kära disneyprinssessor och gjort de mer självständiga. Jag vill måla varenda bild!!!- Vi började med en julrelaterad länk och därför slutar vi med en sådan också! Jag såg att det fanns massa avsnitt med Pippi i SVT:s öppna arkiv. I avsnittet ovan är världens starkaste tjej med om sin första snö. Ett perfekt julavsnitt nu när december är kommen. kram!

det är så dem gör pärlornu är det helg! och jag vill bara skriva att ni ska ta hand om er kära vänner. Ta hand om er själva. det är så otroligt viktigt. pyssla om dig själv denna fredag och gör något extra fint till dig själv. ta det vackert kära du!

choklad är salladsom en uppföljare till inlägget som jag skrev tidigare idag...mer choklad och pepp till folket!

NEJ til stereotypa bilder på våra perfekta kropparAtt krossa alla skeva kroppsideal är bland det viktigaste som finns. Att få bort de stereotypa bilderna av hur en människa "ska" se ut måste suddas ut. Att stoppa redigeringen och retuscheringen på bilder som har motivet: våra underbara kroppar, är ett krav. Här har ni en av dagens viktigaste och häftigaste kollektionerna jag har sett. En underkläderskollektion som bärs av kvinnor som är perfekta. Kvinnor som är sig själva. Som är starka. Självsäkra. Bekväma. Kvinnliga. Avslappnade. men framför allt (jag nämner det igen) - perfekta.Kroppen är perfekt. hur den än ser ut. Mjuk, smal, lång, kompakt, slapp, tjock, muskulös, mörk, hårig, fräknig, blek, bullig, stark.Jag hoppas att ni inspireras av dessa bilderna och inlägget om den nya kollektionen med underkläder som jag hittat HÄR! detta är så otroligt viktigt och jag vill bara visa alla att det är detta som gäller. Alla är perfekta. Tjock betyder inte ful. Inte smal heller. alla är så galet fina och snälla ta in det. jag har svårt att se det hos mig. kanske även du? Men jag hoppas jag sprider lite torsdagspepp till er. Detta är ett betydelsefullt ämne som måste beröras och framföras värdigt. kram!

7 recept med kantareller

Jag såg att Sandra Beijer hade valt ut sju receptfavoriter med kantareller och jag kände att jag var tvungen att dela med mig av inlägget. HÄR har ni ett dunderfint inlägg fullt med recept och annat gottigt. Passa nu på att laga någon av rätterna när skogen är fylld med guld i svampform :))


(bild av Sandra Beijer)

brödet du måste baka på momangen!

Iveckan tipsade Frida mig om ett bröd bakat i långpanna och skrev -"Kanske något för dig som gillar att baka bröd" och jag klickade mig genast vidare på länken och kom till detta magiskt goda recept: rotfruktsbröd i långpanna.


(bild från tidningenhembakat.se)

Länken med receptet öppnade en dörr till rotfruktsbrödhimlen när jag testade det imorse. Det var så otroligt gott och saftigt. Därför ber jag dig baka samma bröd, nu på momangen! Det var hur smidigt som helst. Bara blanda ihop allting till en bra deg, låt det jäsa, baka ut det i en långpanna, grädda och sedan njut! för som sagt - brödet tar dig till himlen och innan du hunnit landa på jorden igen kommer du ha tagit en ruta till. så dunder-mega-gott är det.

Ps! när du penslat det med ett uppvispat ägg ska du strö på sesam och pumpafrön precis som det står i receptet, men strö även över lite flingsalt. Det ger brödet ännu mer uppsving!

Ps 2.0! Ät brödet nygräddat med enbärsrökt korv och drick kall mjölk. mitt bästa tips för dagen! kram!

2 höstrecept jag vill testa i september

PUMPKIN SPICE LATTERECEPT:

 • 2 dl vatten 
 • 1 tsk hela kryddnejlikor 
 • 2 tsk kardemummakärnor 
 • 1 1/2 dl kokt puread butternutpumpa 
 • 2 tsk malen ingefära 
 • 2 tsk malen ingefära 
 • 2 tsk malen kanel 
 • 3 msk honung 
 • 1 tsk vaniljpulver 
 • 8 dl mjölk (gärna baristamjölk)
 • 1 dl varmt espressokaffe

GÖR SÅHÄR:

 1. Koka upp vatten, nejlikor och kardemumma. Ta från värmen och låt dra 10 minuter under lock.
 2. Sila bort kryddorna genom en finmaskig sil. Koka upp vätskan och låt koka tills ca ½ dl (för 4 port) återstår.
 3. Tillsätt pumpapuré, ingefära och kanel. Rosta under omrörning. Det ska precis börja fastna i botten.
 4. Tillsätt honung, vaniljpulver och lite av mjölken. Rör tills alla klumpar lösts upp. Tillsätt mer mjölk och fortsätt röra tills det tjocknar, men passa noga så att det inte bränns.
 5. Mixa med stavmixer tills pumpamjölken är skummig.
 6. Fördela kaffet i koppar. Häll på pumpamjölken. Toppa med vispad grädde, pudra över kanel.

______________________________________________________________________________________________________


GRÖT MED JORDNÖTSSMÖR, BANAN OCH KOKOSRECEPT:

 • 1 dl havregryn, rårisflingor eller andra gryn 
 • salt 
 • 1 msk hela linfrön 
 • 1 msk osötat jordnötssmör (gärna crunchy)

GÖR SÅHÄR:

 1. Koka grynen med vatten och salt enligt anvisning på förpackningen. 
 2. Tillsätt linfrön och jordnötssmör. Rör om tills smöret har smält. Häll upp i en skål. 
 3. Toppa med banan, kokos, kanel, jordgubbar och ev mandeldryck.

(bilder och recept från ica.se)